Corona versoepelingen gaan door.

Corona versoepelingen gaan door.

Zojuist heeft het kabinet bekend gemaakt dat de in de vorige week tijdens de persconferentie aangekondigde versoepelingen door gaan.

Dat betekent dat er vanaf woensdag 19 mei binnen paardgereden en les gegeven mag worden in groepen van maximaal twee personen op 1,5 meter afstand, voor jeugd t/m 17 jaar gelden hier geen beperkingen. Voor groepslessen buiten geldt een maximum van 30 personen voor volwassenen vanaf 27 jaar. Ook mogen de terrassen van sportaccommodaties, onder voorwaarden, open. Vanaf woensdag is het ook weer mogelijk om paardensportactiviteiten met beoordelings- en meetmomenten te organiseren.

Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen vanaf 19 mei:

  1. Paardenhouderijen
    Voor paardenhouderijen (fokkerijstallen, pensionstallen, handelsstallen, trainingsstallen, entrainementen, maneges ed.) geldt dat zowel de verzorging van de paarden, inclusief het beweging geven,  en het rijden van paarden binnen en buiten mag plaatsvinden. Let wel, klanten dienen zich nog steeds enkel op een paardenhouderij te begeven ten behoeve van de verzorging, het rijden, lessen en trainen van hun paard(en) en onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter in acht te nemen.
  1. Paardrijden en lessen
  • Binnen
    Individueel rijden van paarden is binnen toegestaan, dit geldt voor alle hippische accommodaties. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een instructeur op 1,5 meter afstand gereden. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet men een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

  • Buiten
    • Buiten mogen groepslessen gegeven worden aan jeugd, jongeren en jongvolwassenen t/m 26 jaar. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Buitenritten in groepen zijn ook toegestaan. 
    • Er mogen buiten groepslessen en buitenritten gegeven worden aan volwassenen vanaf 27 jaar op 1,5 meter afstand met een maximum van 30 personen. 
    • Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan.
  1. Verbod op wedstrijden
    Wedstrijden zijn niet toegestaan. Voor topsporters met een status vanuit NOC*NSF gelden uitzonderingen. Deze uitzondering geldt niet voor de draf- en rensport.

  2. Fokkerij-activiteiten toegestaan
    Voor fokkerij-organisaties zoals stamboeken geldt dat activiteiten in het belang van stamboeken en die statutair zijn vastgelegd als activiteiten van stamboeken - zoals de beoordeling van paarden middels keuringen en aanlegtesten - doorgang kunnen vinden. Deze activiteiten vallen niet onder sport maar onder fokkerij. Ook het chippen en schetsen van paarden valt onder deze toegestane activiteiten. De mogelijkheid voor de samenkomst van meer dan twee personen, zoals inspecteurs, beoordelaars etc. bij stamboekactiviteiten wordt uitgelegd in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19’(zie artikel 3.1 lid 2f en artikel 3.2 lid 2e).  

  3. Hippische dienstverleners
    Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.

bron: KNHS.nl