Corona update: Meerdaagse evenementen vanaf 29 juli

Corona update: Meerdaagse evenementen vanaf 29 juli


Vanaf 30 juni mogen evenementen met 100 procent capaciteit plaatsvinden heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) bekendgemaakt.


Vanaf 30 juni zijn evenementen toegestaan waar een capaciteit van 100 procent mogelijk is en waar bezoekers geen afstand van 1,5 meter hoeven aan te houden. Het gaat om evenementen waarvoor een toegangsbewijs nodig is. Bezoekers moeten zich laten testen of een vaccinatiebewijs hebben. De coronatest die toegang biedt, mag maximaal 40 uur oud zijn.Ook de 1,5 meter afstand kan vanaf 30 juni worden losgelaten tijdens het evenement. Het kabinet heeft op basis van de onderzoeksresultaten van Fieldlab Evenementen besloten om de routekaart hiervoor aan te passen.

Meerdaagse evenementen met overnachting(en) zijn vanaf eind juli ook weer mogelijk. Daarbij gelden extra voorwaarden zoals tussentijds testen. Het kabinet wil om de verruiming naar 100 procent van de bezoekerscapaciteit en het loslaten van de 1,5 meter bij inzet van toegangsbewijzen vanaf stap 4 ook voor andere sectoren zoals de horeca, culturele instellingen en professionele sportwedstrijden te laten gelden.

Meerdaagse evenementen vanaf 29 juli

De eerste 4 weken, tot 28 juli, zijn evenementen van maximaal 24 uur mogelijk. Er geldt een maximum van 25.000 bezoekers per dag. Een overnachting is toegestaan als dat binnen het tijdvak van 24 uur valt.Na vier weken, als er nog meer mensen zijn gevaccineerd en de besmettingscijfers naar verwachting verder zijn gedaald, vervallen deze beperkingen en zijn meerdaagse evenementen met overnachting(en) ook weer mogelijk. Met de huidige planning is dit vanaf 29 juli.

Het RIVM adviseert wel om bij meerdaagse evenementen niet alleen vooraf maar ook tussentijds te testen. Het kabinet is met de sector in gesprek over een mogelijke praktische invulling hiervan.