Wolf verdrinkt in Albertkanaal: "Het dier wilde het kanaal oversteken maar geraakte er niet meer uit"

Wolf verdrinkt in Albertkanaal: "Het dier wilde het kanaal oversteken maar geraakte er niet meer uit"

In Kuringen (België) is deze voormiddag een dode wolf aangetroffen in het Albertkanaal. Het gaat om hetzelfde dier dat eerder dit weekend al in Sint-Truiden opdook. “Mogelijk wilde het dier het kanaal oversteken, maar geraakt het er niet meer uit”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

Het ganse weekend al kreeg Welkom Wolf waarnemingen binnen van zwervende wolven in de Antwerpse Kempen. Maar ook in het zuiden van Limburg - géén wolvengebied - zagen getuigen een wolf lopen.

“We kregen meldingen vanuit Sint-Truiden en Nieuwerkerken”, zegt Jan Loos. “Ook daar werden de eerste ochtend van het nieuwe jaar beelden gemaakt die bevestigen dat het om een echte Europese wolf gaat. De wolf trok onder meer langs Provinciaal Domein Nieuwenhoven. De lange-afstandsloper zette koers van Nieuwerkerken naar Stevoort en Kuringen in Hasselt. Daarbij kruiste hij met succes de E313.”

Maar de meldingen bleven uit na Kuringen, en nu werd duidelijk waarom. Het Natuurhulpcentrum is al ter plaatse om het kadaver op te halen. Daar bevestigen ze al dat het om een mannetje gaat.

“Het is nog te vroeg om met zekerheid te zeggen dat het om één van de Limburgse wolven gaat, maar die kans is groot. Zeker als het een mannetje is. De jaarlingen van de Limburgse roedel zijn allemaal mannetjes, en logisch dat zij intussen het nest proberen verlaten. Blijkbaar maakte deze zijn tocht tot in het zuiden van de provincie. Maar pas als we DNA-stalen hebben weten we zeker dat het om een jaarling van de Limburgse roedel gaat.”

Bron: HLN

Foto: ©Frederik Thoelen