Stephanie Visser: als we dat niet goed zouden doen, zijn we ten dode opgeschreven

Stephanie Visser: als we dat niet goed zouden doen, zijn we ten dode opgeschreven
Zo’n acht jaar geleden kwam Stephanie Visser in aanraking met de Vereniging Eigen Paard omdat ze een paard zocht. Het mondde via een sessie Horse Dating uit in de aankoop van het dressuurpaard Tobijan, die Z2 startgerechtigd werd met haar dochter Nikki. Nu is ze voorzitter van de Vereniging Eigen Paard en organiseert ze eigenlijk zelf op 1 juli in Oosteind een volgende sessie.

“Eigenlijk kun je het beschouwen als een speeddate tussen paard en toekomstige eigenaar,” vertelt Stephanie. “Mensen die hun paard te koop hebben, kunnen hun paard aanmelden. En mensen die een paard zoeken, kunnen zich aanmelden voor de Horse Dating dag op 1 juli.  Paarden worden klinisch gekeurd, ze kunnen worden uitgeprobeerd en dan kunnen we kijken of er een match is tussen paard en eventuele koper. Het fijne is dat je meerdere paarden kunt testen. En als het leuk loopt, kun je met de eigenaar in onderhandeling.”

Zelf maakte Stephanie Visser acht jaar geleden op Outdoor Gelderland kennis met het fenomeen Horse Dating: “We wilden een paard kopen maar we wisten niet zo goed hoe of wat. Het heeft natuurlijk niet allemaal zo’n brandschoon imago: soms word je belazerd waar je bij staat. Mijn stiefvader vroeg toen of er niet zoiets bestond als de Vereniging Eigen Huis. We hebben wat gegoogeld en toen zijn we naar Outdoor Gelderland gegaan. We hadden een paard op het oog maar Frenk Jespers en Gert van der Hoorn vonden het toen niet verstandig: het paard kon nu op de wei veel energie kwijt en wij stonden op de Rotterdamse manege, met twee dochter van 11 en 13. We hebben toen een aantal paarden bekeken en als we dachten dat iets zou kunnen kloppen, haalden we Frenk erbij omdat we die als vertegenwoordiger van de Vereniging hadden leren kennen. En zo hebben we Tobijan gevonden.”

Nu als voorzitter van de Vereniging Eigen Paard staat ze aan de andere kant: “Hoe ik weet dat mensen bij ons vertrouwd terecht kunnen? We zijn een onafhankelijk partij en het is ons doel dat verkoper en nieuwe eigenaar tevreden moeten zijn. Als we dat niet goed zouden doen, zijn we binnen de kortste keren ten dode opgeschreven. Natuurlijk kan er een keer wat fout gaan. Bij het paard dat wij kochten, bleek bij de keuring door de dierenarts dat hij kreupel liep. Zo’n man zegt dan heel gemakkelijk: ik denk te kleine ijzers, kom over een paar weken maar terug. Frenk heeft hem toen gevraagd bloed te checken, om zeker te weten dat hij geen pijnstiller heeft gehad als hij bij de herkeuring wel goed loopt. Daar zou ik als argeloze koper nooit over nagedacht hebben. En mocht het fout gaan, dan hebben we altijd nog onze juridische afdeling.”

Op 1 juli is de Horse Dating sessie in Oosteind. Verkopers en kopers kunnen zich hier aanmelden.

Vereniging Eigen Paard op Universal Horse Data