Schorsing van 20 jaar opgeheven voor Sh Abdul Aziz Bin Faisal Al Quasimi

Schorsing van 20 jaar opgeheven voor Sh Abdul Aziz Bin Faisal Al Quasimi

Het CAS (Court Arbitration for Sport) heeft de schorsing van 20 jaar opgeheven die het FEI had opgelegd voor Sh Abdul Aziz Bin Faisal Al Quasimi. Het paard van Quasimi stierf na een fatale fractuur in 2016 tijdens het CE1* in Fontainbleau. 

Tijdens het bloedonderzoek werden er verschillende soorten doping gevonden, onder andere Xylazine, spierontspanners, pijnstillers en verdovingsmiddelen. Volgens het FEI-reglement zijn deze middelen verboden, de ruiter van het paard beweerde nog dat dit gebruikt was wanneer het paard werd ingeslapen, maar de FEI-dierenarts ontkende dit. De dierenarts bevestigde dat deze middelen de beschermingsfunctie van gevoeligheid weghaalt en het paard gewoon door liep en geen pijn toonde. Het FEI besliste hieruit om de ruiter 20 jaar te schorsen, 18 jaar voor dierenmishandeling en 2 jaar voor doping. 

Na hoger beroep werd de ruiter zijn schorsing opgeheven. Ondanks het uitgebreid veterinair bewijs van FEI is er volgens het CAS geen bewijs dat het paard op het moment van de wedstrijd een zenuwblokkade had of niet in staat was om deel te nemen. Het paard werd de dag voordien nog goedgekeurd door een dierenarts voor deelname.