Nog 100 dagen tot Europees Kampioenschap Jumping in Milaan!

Nog 100 dagen tot Europees Kampioenschap Jumping in Milaan!

Het 100 dagen aftellen naar het langverwachte FEI Europees Kampioenschap Jumping 2023 in het Italiaanse Milaan is begonnen, en de spanning stijgt nu al. Dit kampioenschap is de bekroning van de carrière van veel van 's werelds beste ruiters en hun paarden, en deze 37e editie zal net zo fel worden bevochten als alle voorgaande. 

Van 30 augustus tot en met 3 september liggen er team- en individuele medailles voor het grijpen. Bovendien kunnen nog eens drie landen zich kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Er valt dus heel wat te winnen gedurende vijf dagen van fantastische wedstrijden.

Locatie

De iconische renbaan Ippodromo Snai San Siro, die in 1920 werd geopend, is een oase van natuurlijke schoonheid in het hart van de stijlvolle stad Milaan. Het herbergt een botanisch park dat vaak wordt omschreven als "een grote groene long" waarin een klein meer veel zeldzame - en trekvogels verwelkomt. 

Bij de ingang van de renbaan staat 's werelds grootste ruitersculptuur, in brons gegoten door de Amerikaanse beeldhouwer Nina Akamu die zich liet inspireren door de ingenieuze tekeningen van Leonardo da Vinci.

Leonardo begon aan het beeld te werken in 1482, maar door zijn klassieke vermogen tot uitstel werd het project opgegeven toen de Fransen zeven jaar later de stad binnenvielen. Maar in 1977 richtte een Amerikaanse burgerpiloot, Charles Dent, een stichting op die leidde tot de voltooiing en oprichting ervan in 1999 - meer dan 500 jaar te laat, maar niettemin glorieus...!

De ruiterpiste is een recentere toevoeging en ligt in het midden van de renbaan, waar het een voormalig golfterrein heeft vervangen. Het is nog maar twee jaar geleden dat de eerste internationale paardenshow met 3 sterren er plaatsvond. In 2022 volgt een show met 4 sterren en dit jaar staat het FEI Europees Kampioenschap springen centraal.

Statistieken

Uit de statistieken blijkt dat Duitsland de overhand heeft als het gaat om Europese springtitels, met 15 individuele en 7 gouden teammedailles op zak.

Het individuele kampioenschap gaat terug tot 1957 in Rotterdam (NED) toen de grote Hans Günter Winkler met Sonnenglanz hoogtij vierde, terwijl Duitsland ook de eerste teamtitel won toen die in 1975 in München in het programma werd opgenomen. Dat team bestond uit nog vier legendes - Alwin Schockemöhle, Hartwig Steenken, Sönke Sönksen en Hendrik Snoek. 

Verdedigend individueel kampioen is de Duitser Andre Thieme, die in 2021 in Riesenbeck (GER) de Zwitserse Martin Fuchs, die in 2019 het EK won, naar de zilveren medaille verwees. Fuchs had echter het genoegen zijn land voor de vijfde keer in de 66-jarige geschiedenis van het evenement naar teamgoud te leiden. 

Er zijn twee drievoudige kampioenen geweest - de briljante David Broome uit Groot-Brittannië die in 1961 met Sunsalve en in 1967 en 1969 met Mr Softee aan het langste eind trok, en de Duitse Paul Schockemöhle die de unieke eer heeft drie keer achter elkaar te winnen met de machtige Deister in 1981, 1983 en 1985. 

Mr Softee heeft ook een speciale plaats in de geschiedenisboeken, want vijf jaar voordat hij zijn eerste overwinning boekte voor David Broome droeg hij mede-Briton David Barker naar de top van het individuele podium in 1962.

Kwalificatie

De aparte kwestie van de Olympische kwalificatie voegt nog meer pit toe aan de week van de supersport. De drie hoogst geklasseerde teams uit de FEI Olympische groepen A en/of B verdienen elk een felbegeerd ticket voor Parijs 2024, exclusief landen die al gekwalificeerd zijn.

Zweden, Nederland, Groot-Brittannië, Ierland en Duitsland veroverden de eerste vijf Olympische kwalificatieplaatsen op het FEI Jumping World Championship in Herning (DEN) in augustus vorig jaar, terwijl België in september vorig jaar het enige beschikbare ticket voor de Longines FEI Jumping Nations Cup™-finale van 2022 in Barcelona (ESP) veroverde. Frankrijk is als gastland automatisch gekwalificeerd.

Voor de rest van de Europese landen staat er heel wat op het spel wanneer de FEI Jumping European Championships 2023 van start gaan op 100 dagen......Bron: FEI