Legendarisch springpaard en topvererver Stakkato overleden

Legendarisch springpaard en topvererver Stakkato overleden

Op dertigjarige leeftijd heeft de Hannoveraans Stakkato (v. Spartan) het leven gelaten. Onder Eva Bitter schreef de hengst geschiedenis in de springsport, en ook in de fokkerij was hij van ongekende waarde. Met ruim honderd goedgekeurde zonen en tientallen nakomelingen actief op het hoogste niveau kan Stakkato gedefinieerd worden als absolute topvererver.

Stakkato werd in 1993 geboren bij August Meyer in Süstedt, Nedersaksen. Het springtalent van de donkere vos werd al vroeg opgemerkt, waarbij hij tijdens het verrichtingsonderzoek negende werd met meer dan 144 punten. Met Eva Bitter in het zadel maakte Stakkato absolute furore in de internationale sport. Het eerste grote hoogtepunt uit hun gezamenlijke carrière won het duo zowel de instapproef, de kwalificatie als de finale van het Bundeschampionat in Warendorf, waarmee ze zich tot kampioen van 1998 kroonden. Het jaar daarop werd het duo er ook nog vicekampioen. 

In 2003 won Eva Bitter de Duitse kampioenschappen in Gera met Stakkato. In 2010 won het dreamteam in Münster een tweede keer de titel. Het totale prijzengeld dat de Spartaanse zoon tijdens zijn leven bij elkaar sprong komt neer op bijna 2.5 ton. De laatste wedstrijd van de iconische hengst was in juni 2011 tijdens de Duitse kampioenschappen in Balve, waar hij afscheid nam van de sport met een plaatsing. Enkele Weken daarvoor maakten beiden nog deel uit van het Duitse Nations Cunp-team in St. Gallen.

Ongekende kwaliteitsvererver

Al snel werd duidelijk dat Stakkato zijn kwaliteiten ook doorgaf aan zijn nakomelingen. Al in 2001 stond de Hannoveraan vanwege zijn nakomelingen op de eerste plaats in de fokwaardeschatting van de Duitse Hippische Federatie (FN) voor de springsport. Momenteel hebben directe Stakkato-kinderen meer dan 3.3 miljoen euro gewonnen in de Duitse sport, en tonen 246 van hen sportsuccessen in het springen voor gevorderden (klasse S). Van zijn 76 in Duitsland goedgekeurde zonen zijn er 64 ingeschreven in hengstenboek I. In 2007 werd hij uitgeroepen tot hengst van het jaar in zijn thuisfokgebied Hannover. In 2019 trok Stakkato zich terug uit de actieve fokkerij.

Beste nakomelingen

Eén van de eerste goedgekeurde zonen die de aandacht trok op het hoogste niveau was Satisfaction, dewelke ook nog twee goedgekeurde volle broers heeft. Stakkato Gold is een van de meest vooraanstaande zonen in de fokkerij. Hij is onder meer de vader van Marcus Ehning's wereldkampioenschapspaard Stargold. Eén van de meest prominente dochters van Stakkato is Sensation, de moeder van de hengst Perigueux. Met hem werd Eva Bitter ook Duits kampioen.

Stakkato werd verzorgd en gekoesterd door Eva Bitter en Marco Kutscher. Gisteren is hij op 30-jarige leeftijd ingeslapen. "Een grand seigneur van het ras leeft niet meer."

Bron: St. Georg

Foto: © Persbericht / Kutscher & Bitter Sportpferde