Jordy Wilken: “Eventing? Toch de stoerdere tak van de paardensport!”

Jordy Wilken: “Eventing? Toch de stoerdere tak van de paardensport!”
Jordy Wilken timmert flink aan de weg. De 23-jarige professional is van vele markten thuis: Z-dressuur en Z-springen maar zijn passie is eventing. De handel wordt steeds intensiever, hij geeft clinics en privélessen, is actief op social media en heeft in Horka een trouwe sponsor. Zijn website, compleet met eigen logo, is sinds kort online. Zijn doel? Naamsbekendheid in de handel en Nederland vertegenwoordigen op een groot kampioenschap.

Jordy Wilken is een professional van de nieuwe generatie. Open-minded, met een positieve uitstraling, gericht op ontwikkeling en zich realiserend hoe publiciteit hem kan helpen verder te komen. Maar ook loyaal aan de mensen om hem heen, zonder een onvertogen woord over iemand. En gericht op de prestaties in de sport. Door de fokmerrie van zijn opa had het paardenvirus hem al vroeg te pakken. Van Liesbeth Boerkamp leerde hij de basis van het rijden en met die bagage werd hij Nederlands juniorenkampioen eventing: “Toen ben ik meer bij bondscoach Jan Huizinga gaan lessen. Ik sprong en dressuurde in het Z en mocht naar het EK Eventing.”

[caption id="attachment_163223" align="alignnone" width="712"] Met Burry Spirit, zelf opgeleid en gefokt door Jordy's opa: een jonge Casco uit de Indoctro-merrie Retina H.H.[/caption]

 

Hoewel Jordy meer leeft van de handel in springpaarden, is eventing toch zijn passie: “Eventing, tja, da’s toch de stoerdere tak van de paardensport. Het geeft zo’n kick om die cross te rijden. Als je de cross loopt, denk je: hoe kom ik daar in godsnaam overheen maar in de wedstrijd is het kicken. Het is ook een sport die niet iedereen kan omdat je eigenschappen mee moet brengen. Van de rust en controle in de dressuur tot de lef om de cross door te gaan, en dat moet je over kunnen brengen op je paard. De sport is met de introductie van de safe clips ook een heel stuk veiliger geworden. En de cross wordt steeds technischer. Minder groot en massaal, met bij voorbeeld een heel groot galoppeerstuk en dan een aantal a-, b-, c-, d-hindernissen vlak achter elkaar, waarvoor je gewoon heel veel controle moet hebben over je paard. Ook wat dat betreft ben ik enorm blij met Bettina Hoy als bondscoach. Vorig jaar heb ik voor het eerst bij haar getraind. Sindsdien zijn m’n dressuurpunten met 4 of 5% omhoog geschoten. Ik heb gewoon beter leren paardrijden.”

’s Middags staan in zijn woonplaats Olst, waar hij een aantal boxen huurt op de accommodatie Horse Aqua Therapie, zijn eventingpaarden en daarna enkele handelspaarden op het programma. In de ochtend is hij sinds een aantal jaren te vinden bij de handelsstal van Bennie de Ruiter in Markelo om de paarden te rijden: “Springen doe ik vooral bij mijn werkgever Bennie de Ruiter. Hij heeft veel contacten in Amerika ook omdat hij veel in hunters doet. Zijn paarden rijd ik ook op concours en we hebben samen een Z-springpaard. Van Bennie kan ik heel veel leren. Mijn brood verdien ik met springpaarden, daar gaat meer geld in om. De handelsmarkt voor eventers is toch minder, maar groeit wel: de markt trekt aan, de prijzen gaan omhoog. Ik heb best veel vraag vanuit het buitenland naar eventers, vooral vanuit de Scandinavische landen. Die zoeken vaak fijne, brave eventingpaarden die niet te groot zijn. Veel meisje rijden daar eventing die meestal niet te groot zijn, een andere reden kan ik niet bedenken.”



Een jaar lang maakte Jordy deel uit van het Bavaria-team van de familie Lips: “Dat kostte me gewoon teveel tijd, dat kon ik niet meer combineren met alles wat ik doe. Ook op het gebied van social media heb ik daar veel geleerd, blij dat ik er een jaar bij heb gezeten. Met Jill Huybrechts vul ik dat nu in: zij had met haar vlogs 30.000 mensen op haar YouTube-kanaal en ze wilde wat meer spanning. We hebben toen een video gemaakt dat zij eventing reed op een paard van mij en daarna zijn we meer video’s gaan maken. En sindsdien geven we samen ook clinics: Jill begint met dressuur, ik kijk mee en geef tips, ik doe springen of eventing, en daar zegt zij weer wat van, zo combineren we springen en dressuur. Dat doen we op locatie, vaak bij een vereniging of stal die dat organiseert. Bij die aanpak hoort ook een eigen website, die net online is. En mooi dat mijn sponsor Horka ook mijn eigen logo heeft ontworpen, daar ben ik wel trots op. Met Horka als sponsor hoef ik me over laarzen of kleding in elk geval geen zorgen te maken.”

Jordy Wilken zit niet stil. Naast alle werkzaamheden geeft hij ook privélessen en gaat hij op pad op zoek naar handelspaarden. En hij is van plan om zichzelf verder te blijven ontwikkelen: “ik heb de havo gedaan en toen driekwart jaar commerciële economie. Maar ik vond dat ik het te druk had met de paarden, en dat betekende dat ik geen tijd maakte voor school. Maar als ik financieel iets stabieler ben, ben ik wel van plan om een studie weer op te pakken. Ik wil altijd dingen verbeteren, ook bij mezelf.”

Website