Nagenieten van het Ek. Bij het sportblad 'Helden' deden ze dat deze week met een humoristisch interview met onze topruiters Edward Gal en Hans Peter Minderhoud. De afgelopen EK waren ongelofelijk succesvol voor de Nederlandse ploeg, die vier titels (dressuurteam, springteam, vierspannen, Jeroen Dubbeldam) binnensleepte. Bovendien vielen nog individuele medailles te vieren, waaronder brons voor Minderhoud. Uiteindelijk leverde de prijs voor meeste medailles op het evenement nog een extra onderscheiding op. “Haha, dat was wel grappig,” lacht Minderhoud. “De Duitsers, die meestal de meeste medailles winnen, hadden voorgesteld om een soort van extra prijs uit te reiken aan het land dat het meeste eremetaal had verzameld. Ze dachten dat zij die prijs wel even op zouden halen, maar dat liep toch even anders, haha.”

'Het publiek is minder sportief. Die klapten gewoon niet toen wij onze ereronde door het stadion maakten'
Is er sprake van grote rivaliteit tussen de Duitsers en de Nederlanders? Gal: “Niet tussen de ruiters hoor. Bij ons gaat het er sportief aan toe.” Minderhoud: “Het publiek is minder sportief. Die klapten gewoon niet toen wij onze ereronde door het stadion maakten. Echt heel bizar is dat.” Even daarvoor maakten we een rondje door de stal. Minderhoud en Gal lieten ons Undercover zien, het paard waarmee Edward eerder deze maand Nederlands Kampioen dressuur werd en waarmee hij op de EK in Aken beslissend was als laatste ruiter bij de teamwedstrijd. Voor zijn winst op de NK werd Gal eerder al verkozen tot held van de week en nu mogen wij hem ook nog een prachtig kunstwerk van Frank E. Hollywood overhandigen. De 44-jarige ruiter is namelijk boven Max Verstappen, wielrenster Anna van der Breggen en beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst verkozen tot Held van de Maand juli. Gal neemt de prijs samen met Undercover in ontvangst. Het hete paard doet meerdere pogingen om aan het kunstwerk van een Glock-pistool, te snuffelen. Houd je van ‘m? Gal: “Ja natuurlijk!” Wil Undercover ook geknuffeld worden? Gal: “Niet altijd. De ene keer wel. Paarden hebben een eigen karakter, dat blijft natuurlijk altijd speciaal. Ene keer is het leuk de andere is het zo van nou even niet. Het zijn wat dat betreft net mensen.”
'Als ik hem zo zie, is hij niet dat ik zeg van wow'
Het is een prachtig paard, maar wat is er nou eigenlijk zo mooi aan Undercover? “Het is voornamelijk in de ring dat hij zich zo mooi maakt. Als 'ie in beweging komt. Als ik hem zo zie, is hij niet dat ik zeg van wow.” Wat is het verschil met Totilas? “Bij Undercover zit er meer pit in dan bij Totilas. En hij reageert meer op geluid, Totilas deed dat minder. Eigenlijk maakt dat het wat moeilijker met Undercover.” Zou je Totilas wel willen zien? “Ik heb hem in Aken wel even gezien hoor.”   Lees het hele interview van Helden Online hier