Emmelie Scholtens begon op donderdag goed aan de wedstrijd in Lyon met de derde plaats in de Grand Prix. In de Kür op Muziek was Indian Rock imponerend in de passage en toonde zich weer goed in de verruimingen. De juryleden beloonden het optreden op muziek met een score van 79.830 procent dat uiteindelijk goed bleek voor plaats vijf. Lyon was de tweede wereldbekerwedstrijd die de tienjarige hengst Indian Rock liep. Vorig jaar bij zijn debuut in Stuttgart was er de zevende plaats. Op het EK in Riesenbeck waren Scholtens en haar hengst op plaats 12 in de finale de beste combinatie van TeamNL. 

Thamar Zweistra reed een goede Kür op Muziek, waarin haar tienjarige hengst Hexagon’s Ich Weiss zich fris toonde en de oefeningen sterk uitvoerde. Net als voor Indian Rock was Lyon voor Hexagon’s  Ich Weiss na het EK begin september in Riesenbeck weer de eerste internationale wedstrijd. Ondanks zijn tien jaar is Hexagon’s Ich Weiss al heel ervaren. Hij is bezig aan zijn derde wereldbekerseizoen met twee finale-deelnames op zijn palmares.

Dankzij de vijfde en zevende plaats verdienen Emmelie en Thamar 12 en 10 punten in de aanloop naar de wereldfinale volgend jaar april. De Duitse winnaars in Lyon, Frederic Wandres en Bluetooth Old, behalen gelijk 20 punten. Met twee overwinningen (Boedapest en Herning) en de vierde plaats in Lyon gaat de Zweed Patrick Kittel aan de leiding in de tussenstand. 

Hij wordt gevolgd door de Deense Nanna Skodborg Merrald die in Herning twee weken geleden tweede werd met de 19-jarige tophengst Blue Hors Zack, die bij die gelegenheid afscheid nam van de sport. In Blue Hors St. Schufro heeft ze al een opvolger. Ze werden tweede in Lyon. 

De overwinning kwam opnieuw toe aan Frederic Wandres. De Duister reed met Bluetooth OLD een verbluffende proef en kreeg een totaal van 83,415%, waarmee hij bij drie jury's op één stond en bij twee op twee. De Deense Nanna Skodborg Merrald en Blue Hors St. Schufro (St. Moritz) werden tweede met een score van 82,995%. De Franse Pauline Basquin stuurde Sertorius de Rima Z Ifce (Sandro Hit) naar het brons en kreeg 80,815%. 

"Het is ongelooflijk om hier opnieuw te winnen! Ik had vandaag opnieuw een uitzonderlijk gevoel met Bluetooth OLD. Ik heb echt genoten van mijn tijd in Lyon, met het publiek en mijn paard. Gisteren was hij al fantastisch, maar er zijn altijd dingen te verbeteren. Na het bekijken van de video van de Grand Prix heb ik geprobeerd de piaffe wat verder te pushen. Maar ik heb wel een fout gemaakt in een van de pirouettes na de uitgestrekte galop. Toch was hij nog steeds erg fris. We slaagden erin om een zeer sterke prestatie neer te zetten," zei de kampioen na het verlaten van de arena. "Dit is ook het resultaat van al het werk dat met het Duitse team is gedaan sinds het Europees kampioenschap afgelopen zomer, wat eindigt met deze dubbele prestatie. Ik heb consistentie getoond, wat vaak wordt beloond door de juryleden," legde Frederic Wandres uit en hij onthulde zijn plannen om zich voor te bereiden op de evenementen van 2024 met zijn paarden in het zonnige Florida, waar zijn paard alleen zal deelnemen aan de Wellington-wedstrijd.

Resultaten



Photo©: PSV - Jean Morel
Bron: 
KNHS - Persbericht