Afgelopen weekend werden de KNHS Indoor Kampioenschappen klasse B t/m ZZ verreden in Ermelo. Na een aantal spannende barrages zijn de winnaars bekend...

Hij stond al vier keer net naast het podium op KNHS kampioenschappen. Nu was het raak voor Gerrit Veenstra. Met de geweldig groot galopperende Quick Star lukte het om de scherpe tijd van Mel Thijssen en Koka D’Almy te kloppen. Hessel Hoekstra stond op de laagste trede van het podium. Na twee manches in de klasse Z, DE mochten zes combinaties terugkomen om de prijzen te verdelen. Hessel Hoekstra (Lelystad) en Easter King BB begonnen voortvarend maar liepen halverwege tegen een fout aan. De tijd van 36.21 bleek later toch goed voor brons. Mel Thijssen (Baarlo) had de aanwijzingen van zus Sanne in haar oren geknoopt en reed met Koka D’Almy een weergaloze barrage met de kortst mogelijke afstanden. De tijd stond op 31.86. Na twee starts leek de winnaar leek bekend. Maar daar dacht Gerrit Veenstra (Drachstercompagnie) als volgende starter anders over. De 12-jarige Fries profiteerde van het vermogen en de enorme galopsprongen van zijn pony Quick Star. Waar Mel voor de kortste afstanden koos, reed Gerrit buitenom. Ze reden zelfs nog ruim anderhalve seconde sneller. Sensatie in de Amaliahal. Lotte van Sandvliet, Sven Haarhuis en Amber Dijkhuizen konden verder geen potten breken maar mochten zich wel laten huldigen in de prijsuitreiking.

Gerrit Veenstra blijft rustig na zijn zege. “Eindelijk. Ik ben wel vier keer vierde geweest op de Hippiade of Indoorkampioenschappen. In het M-D, het M-C en in het L-D geloof ik nog een keer vijfde. Quick Star rijd ik nu sinds anderhalve maand weer. Op de Friese kampioenschappen heb ik hem voor het eerst in het Z gestart.” Gerrit had Quick Star eerder ook al gereden. “Toen had ik de klik niet zo met hem. We hadden hem anderhalf jaar geleden naar Dubai verkocht, maar door omstandigheden kon hij nooit op transport. De eigenaren hebben nu aan mij gegeven en ben ik weer met hem begonnen. Hij had meer dan een jaar niets gedaan. Omdat ik zelf meer ervaring heb en de afstanden beter zie dan twee jaar geleden gaat het nu goed. Ik wil nu naar het ZZ.”   In de klasse ZZ werd een zeer spannende barrage verreden, waarin uiteindelijk niemand foutloos bleef. Hier was het Rowen van de Mheen met Quaprice D´astree die de overwinning pakte. Tweede werd Niels Jonkers met Brinky´s Bo gevolgd door, Karlijn Stemerdink met Troublemaker.  

De klasse M springen kent twee Indoorkampioenen: Romy Mulder in de categorie C en Savannah Brandes bij de DE-pony’s.

  Voor Femke van de Maagdenburg (Sprundel) kwam de titel in het L-springen DE toch wel onverwacht. “Vorige week bij Indoor Brabant weigerde Colba nog in de barrage.” Het vertrouwen was op tijd terug. In de barrage konden Jamie Graat (Oeffelt) en Jente Hollander (Gieten) niet aan Femke’s tijd komen.   Luid aangemoedigd door haar vader Gert van den Hof snelde Irene spectaculair naar de zege in het L-springen, categorie C. De tijd van Levana Kraus leek niet te kloppen, maar Irene maakte de wendingen nog korter. De titel komt nog geen twaalf uur nadat Irene tweede is geworden in de finale van de Rijstijlcompetitie B-DE.
Met een foutloze barrage en 78 punten voor haar wijze van rijden en haar zit won Fréderique Broadwith-Charlie met Pokerface de finale van de KNHS rijstijlcompetitie klasse B, DE. Een verdiende overwinning voor de amazone uit Zandvoort, die een grote fanclub bij zich had. Smaakmaker Mart IJland kreeg van de jury twee keer een 9,5 en een 9 voor zijn wijze van rijden en zijn zit. Zijn pony Nautilus maakte in de barrage en fout op de laatste hindernis en daarmee werd stylist Mart zevende in de einduitslag.  
Zestien van de 22 starts in de Rijstijlfinale B, categorie C plaatsten zich voor de barrage in een goed bezette Amaliahal in Ermelo. Juryleden Edwin Hoogenraat en Luc Steeghs waardeerden het rijden van Julia Ottevanger (De Wijk) en Lotte Borghuis (Beuningen) met een twee keer een 8 (voor houding en zit en de wijze van rijden) en daarmee deelden ze de eerste plaats.
De pas achtjarige Selma van Werkhoven uit Neerglabbeek is de winnares van de Rijstijlcompetitie pony’s klasse B, categorie A/B die vanavond in Ermelo is verreden. Selma reed met haar ervaren pony Sammy. Bondscoaches Luc Steeghs en Edwin Hoogenraat beoordeelden Selma’s barrage met 85 punten. Klik hier voor de resultaten