Vandaag was de laatste dag van de viersterren eventingwedstrijd in Badminton in Engeland. Hier was beste Nederlander van de dag Tim Lips die met Keyflow N.O.P. op een 21ste plaats eindigde. Vlak achter Lips eindigde Andrew Heffernan met Bolleybawn Ace op een 24ste plaats. Heffernan was 1 van de 6 ruiters die foutloos het springconcours hebben afgelegd. Derde beste Nederlander was Merel Blom, die met haar Rumour Has It N.O.P. uiteindelijk op een 33ste plaats belande.

De winst was echter voor Engelsman William Fox-Pitt met zijn hengst Chilli Morning met een totaal van 39.00 strafpunten. Ingrid Klimke (DUI) wist zichzelf omhoog te werken in het klassement en eindigde op een mooie tweede plaats, samen met haar Horseware Hale Bob waren ze goed voor 40.2 strafpunten. De voor Nieuw-Zeeland uitkomende Jonathan Paget wist met zijn Clifton Lush een derde plaats te behalen, met een totaal van 44.8 strafpunten. Mark Todd eindigde met zijn Leonidas II op een vierde plaats met een totaal van 48.0 strafpunten, gevolgd door Bettina Hoy (DUI) met Designer 10 met een score van 48.4 strafpunten. De winnaar van vorig jaar Sam Griffiths met Paulank Brokagh werd tiende.

Bondscoach Martin Lips is na afloop redelijk tevreden over de Nederlandse prestaties maar weet ook waar aan gewerkt moet worden. Martin Lips: “Andrew heeft goed dressuur gereden, Tim en Merel iets minder. Waar we het vooral laten liggen is in de tijd in de cross. Alle drie waren te langzaam, terwijl er dit jaar veel combinaties foutloos binnen de tijd waren. Je kunt op dit niveau niet ergens een bocht buitenom rijden of waar dan ook tijd laten liggen. Daar moeten we nog scherper op worden. Daarnaast kunnen we ook in de dressuur nog winst halen. ” De drie Nederlandse ruiters die aan de start kwamen in Badminton wisten net als vorig jaar alle drie de finish te halen, maar zagen zich iets lager geplaatst dan vorig jaar. Heffernan reed de wedstrijd vorig jaar met Millthyme Corolla, een paard dat hij nu terugtrok in de cross. Lips vertelt: “Vorig jaar was het een compleet andere wedstrijd. Toen was de cross duidelijk zwaarder en het weer verschrikkelijk en daardoor ook de bodem heel slecht. Het was dit jaar nog steeds een serieuze viersterren cross, maar niet zo zwaar als vorig jaar. Daardoor was er dit jaar veel mooiere sport te zien.” Uitslag Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 1. William Fox-Pitt (Gbr) – Chilli Morning, 39.00 strafpunt 2. Ingrid Klimke (Dui) – Horseware Hale Bob, 40.2 strafpunt 3. Jonathan Paget (Nzl) – Clifton Lush, 44.8 strafpunt 21. Tim Lips – Keyflow N.O.P., 63.4 strafpunt 24. Andrew Heffernan – Bolleybawn Ace, 64.00 strafpunt 33. Merel Blom – Rumour Has It N.O.P., 73.30 strafpunt
  Photo credits: Badminton Horse Trails/Kit Houghton