Op woensdag 1 december is het eventingforum voor de vierde keer in 2016 bijeen gekomen. Er zijn diverse onderwerpen besproken, waarvan de verdeling van de kampioenschappen 2017 en de reglementswijzigingen de belangrijkste waren.

Vrijgeven inschrijfgelden De  KNHS Ledenraad heeft besloten om de inschrijfgelden vrij te geven. De prijzengelden voor eventing waren al vrij. Het eventingforum verwacht dat in enkele gevallen de inschrijfgelden verhoogd zullen worden. Het zal echter ook positieve effecten hebben: we hebben nu immers te weinig wedstrijden en met de mogelijkheid om inschrijfgelden te verhogen zullen er wellicht nieuwe wedstrijden bijkomen. Statistieken 2016 Het aantal start in 2016 is in het eventingforum besproken. Dit aantal is, na enkele jaren forse groei, vorig jaar al gestabiliseerd. In 2016 is het aantal starts afgenomen, terwijl er eigenlijk groei was verwacht omdat combinaties ieder weekend mogen starten. De afname komt  omdat er zes wedstrijden zijn afgelast vanwege de regen. Deze 6 wedstrijden zijn normaal gesproken goed voor minimaal 200 starts per wedstrijd. Het aantal wedstrijden breidt nog steeds uit. Met name voor de lagere klassen zoals de BB en B komen er wedstrijden bij. De prognose is dat er in 2017 weer groei komt in het aantal wedstrijden en starts, mits de regen geen spelbreker is. Reglementswijzigingen 2016 De FEI heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd, zoals het verzwaren van de eisen om een MER te behalen en de invoering van 50 strafpunten bij het missen van een vlag. Deze wijzigingen hebben geen  invloed op het KNHS-reglement. Naast enkele tekstuele wijzigingen om het reglement duidelijker te maken besluit het forum de volgende wijzigingen in te voeren:
  • Deelnemers met maar 1 actieve startpas hoeven niet te promoveren (was alleen voor pony’s geldig)
  • Lange haren zijn om veiligheidsredenen in de cross niet toegestaan. Lang haar moet in de cross worden opgestoken.
  • Het rijden met een helmcamera is toegestaan, mits deze bij geringe aanraking los van de helm komt. Ook het rijden met een hartslagmeter is toegestaan.
  • De ex aequo regeling is uitgebreid. Als 2 combinaties op dezelfde punten eindigen is het volgende doorslaggevend:
    1. De combinatie met het minst aantal strafpunten in de crosscountry
    2. Daarna de combinatie die de toegestane tijd in de crosscountry het dichtst benaderd
    3. Daarna de combinatie met het beste springresultaat
    4. Daarna de combinatie met de snelste tijd in het springen
    5. Daarna worden de betreffende combinaties gelijk geplaatst.
  • Stijlbeoordeling eventing mag vanaf 1 maart ook gedaan woorden door eventinginstructeurs of ruiters die minimaal op 3-ster niveau hebben gereden.
  • De wedstrijdvorm “indooreventing” wordt ook toegestaan op de grotere buitenterreinen. De regels die voor indooreventing gelden zijn hierop van toepassing.
  • De categorie C pony’s blijft over dezelfde hoogte crossen als de A/B. Nieuw is dat het tempo in de klasse B en L voor de categorie A, B en C verschillend is in de cross.
  • Er wordt nog nagekeken of het mogelijk is de eis van minimaal L-springen +5 in te voeren om op een 1-ster wedstrijd te mogen starten.
Kampioenschappen 2017 Het eventingforum keurt het KNHS kampioenschapsreglement goed, met als verschil met vorig jaar dat voor het L-kampioenschap alle regio’s maximaal 6 combinaties mogen afvaardigen. Indien een regio geen 6 combinaties heeft, dan wordt dit niet opgevuld door de andere regio’s. De kampioenschappen worden verdeeld en deze verdeling wordt bekend gemaakt op de kalendervergadering van 14 december 2016. Over het eventingforum Wil je een bijdrage leveren aan de eventingsport? Kijk voor meer informatie op de site van de desbetreffende regio of neem contact op met het eventingforumlid van je regio. Kijk op www.knhs.nl/eventingforum voor contactgegevens van alle leden van het eventingforum.