In Renswoude zijn Elise Otto (Junioren) en Mylene Spaak (Young Riders) gehuldigd als Nederlands kampioenen Eventing. De titelstrijd voor de eventingjeugd was onderdeel van de internationale wedstrijd Renswoude Horse Trials.

De jeugd reed donderdag en vrijdag dressuur, zaterdag de cross en sloot deze zondag af met het springen. En in dat springen gebeurde veel, waardoor het klassement nog aardig geschud werd. Junioren Voor de Junioren werd het kampioenschap verreden over de internationale CCI2*-L wedstrijd. Kampioene Elise Otto begon met haar Coffee IJs met een nette dressuurproef, reed de cross foutloos en binnen de tijd en hield in het springen de schade beperkt tot 4.80 strafpunt. Hiermee werd de combinatie twaalfde in de internationale wedstrijd. Achter Elise won Beau Posthumus met Smokie zilver en Caressa Kolkman met Diamant brons. Na de cross waren het Kirsty Snepvangers en Jade Woeltjes die op een en twee stonden, maar zij zagen hun medaille kansen vervliegen in het springen. Young Riders De Young Riders reden hun kampioenschap als onderdeel van de niet te grote internationale CCI3*-L wedstrijd. Ook hier werd het een bewogen einde van het kampioenschap. Mylene Spaak reed een constante wedstrijd met een nette dressuurscore, enkele tijdfouten in de cross en een balk bij het springen. Na de cross stond zij nog op de vierde plaats, maar haar concurrenten liepen tegen meer fouten aan. Levi Driessen stond voor aanvang van het springen comfortabel aan de leiding in het kampioenschap en in de internationale wedstrijd, maar drie springfouten met zijn schimmel Giraldi wierpen hem terug naar zilver en de vijfde plaats internationaal. Met slechts een springfout werkte KNHS Talententeamlid Nina de Haas zich met de ervaren Cocu van plaats zes in het kampioenschap op naar brons. Bondscoach De Kam: 'Kampioenen hebben zich heel goed ontwikkeld' Voor Marcella de Kam was dit NK haar eerste in de rol van bondscoach. De Kam was blij met de verrichtingen van haar ruiters. “Ik vind het echt een onwijs leuke functie. Het is wel echt heel iets anders om zo een grote groep te begeleiden dan er te staan als prive trainer, dat was wel even wennen. Het draait ook zeker niet om mij, maar om de ruiters. Ik ben echt trots op de groep, sinds de wedstrijd in Oudkarspel enkele weken geleden hebben ze enorme stappen gemaakt. Ze hebben allemaal beter gereden in de dressuur en ik was vooral heel blij met hoe het in de cross gelopen is. Dat geeft de ruiters een goed gevoel als ze in juli eventueel op het EK aan de start staan. Het springen was heel wisselend, maar daar werken we rustig aan door. Ik ben er van overtuigd dat ook dat goed komt”, vertelt De Kam enthousiast. “Voor de kampioenen ben ik echt heel blij. Die hebben zich heel goed ontwikkeld en op deze wedstrijd viel voor beide echt alles op zijn plaats.” Van 10 tot en met 14 juli wordt het EK Eventing voor Junioren en Young Riders in Maarsbergen verreden. Omdat het EK in eigen land is, mag Nederland meer combinaties afvaardigen dan alleen de teamruiters. Marcelle: “Ik hoop aan het einde van de week of begin volgende week bekend te kunnen maken, welke combinaties naar het EK mogen. We mogen meer combinaties afvaardigen dan alleen het team. Ik vind het ook echt een luxe dat ik keus heb, maar voorwaarde is wel dat ze er iets te zoeken hebben of dat er voor de toekomst mogelijkheden zijn.” Lips wint CCI2* De internationale CCI2* wedstrijd van Renswoude werd gewonnen door Tim Lips met de zevenjarige Herby. Ook in de CCI4*-S wedstrijd deed Lips goede zaken door met Eclips als derde te eindigen en met Brent als twaalfde, verder was er in deze zwaarste klasse geen Nederlandse deelname. Uitslag NK Junioren Goud Elise Otto (Schoonhoven) - Coffee IJs (v. Couleur Noire), 39.6 Zilver Beau Posthumus (Terschuur) - Smokie (v. A Quidam M), 39.7 Brons Caresse Kolkman (Hengelo Ov.) - Diamant (v. Diamant de Semilly), 40.8 Uitslag NK Young Riders Goud Mylene Spaak (Hierden) - King Canna (v. Amoroso van de Helle),44.50 Zilver Levi Driessen (Esch) - Giraldi (v. Wizzerd), 44.8 Brons Nina de Haas (Hengstdijk) - Cocu (v. Namelus R), 49.5 Kijk hier voor alle uitslagen.