Eventingruiter Andrew Nicholson heeft zich teruggetrokken uit het Equestrian High Performance team van Nieuw-Zeeland. De aanleiding voor dit besluit was onenigheid over de verzorging van zijn paard met een dierenarts tijdens de Wereldruiterspelen eerder dit jaar.

De zevenvoudig Olympiër vond dat dierenarts niet de juiste zorg had verleend aan zijn paard Nereo. Deze kreeg na de cross een routine-infuus, om vocht toe te dienen, ter voorbereiding op het springen de dag erna. Volgens Nicholson werd Nereo meerdere malen alleen gelaten en moest hij zelfs iemand vragen de dierenarts te bellen, omdat deze nergens te bekennen was.

“Ik walgde hier zo van dat ik heb besloten om mezelf terug te trekken uit het High Performance programma. Mijn ontevredenheid ging puur over de verzorging van Nereo en ik maak geen excuses omdat dat voor mij een prioriteit is. Dat is niet wat je verwacht bij een WK voor een paard van dat kaliber, bovendien waren er maar twee andere paarden te verzorgen in die fase van de wedstrijd.” vertelde Nicholson aan de NZ Herald.

Twee leden van het management team, Sarah Harris en Erik Duvander, hebben een klacht ingediend over zijn gedrag, maar deze is later weer ingetrokken. Harris wil geen commentaar geven, zolang de beoordelingen van de WEG en de jaarlijkse financiering van het High Performance team nog niet af zijn.

Nicholson zal volgend jaar gewoon starten. Omdat er de komende twaalf maanden geen teamwedstrijden op de kalender staan kan hij zich focussen op individuele prestaties, zoals het halen van een startbewijs voor de Olympische Spelen van 2016. Na drie teammedailles streeft hij nu naar de individuele medaille die hij in London net miste met een vierde plaats.