De voormalig Portugese amazone dient af te melden met haar Vertigo du Désert (Mylord Carthago, fokker: Laurent Aubaux). Eerder hielp de combinatie al om de Olympische kwalificatie in de wacht te slepen tijdens de FEI Nations Cup finales in Barcelona. 

Volgens de regels van de Pan American Games mag een atleet pas na 2 jaar na een nationaliteitwissel aan de start komen in een kampioenschap. Bij het FEI is de regelgeving anders. Diniz kwam in 2021 nog voor Portugal aan de start tijdens de Europese kampioenschappen.

"Een jammere fout," reageert Diniz. "Niemand van het volledige team heeft er stil bij gestaan dat de regels van de Pan American Games verschillen van die van het FEI. Ook al merkte ik op dat ik voor het laatst in september 2021 aan de start kwam voor Portugal, en er dus wel degelijk ruim 2 jaar verschil is tussen mijn laatste deelname en de Pan American Games."

"Uiteraard ben ik teleurgesteld. De Pan American Games waren een doel voor mij! Het was een droom. GElukkig gaan we nu al met die kennis, de applicaties voor Parijs 2024 in orde proberen maken!"

Meer precies, volgens regels 34.5 en 34.6 van de regels van de Pan-Amerikaanse Sportorganisatie (PASO), kan een "sporter die een land heeft vertegenwoordigd bij de Pan-Amerikaanse Spelen of de Olympische Spelen, of bij wereld- of regionale kampioenschappen die worden erkend door de relevante Pan-Amerikaanse Sportconfederatie en/of de overeenkomstige internationale federatie, en die van nationaliteit is veranderd of een nieuwe nationaliteit heeft verkregen, deelnemen aan de Pan-Amerikaanse Spelen om hun nieuwe land te vertegenwoordigen, op voorwaarde dat er ten minste drie jaar zijn verstreken sinds de concurrent voor het laatst hun voormalige land heeft vertegenwoordigd (begrepen als een internationaal kampioenschap)." Deze periode kan worden verkort of zelfs worden kwijtgescholden met de overeenkomst van de nationale Olympische comités en de relevante Pan-Amerikaanse Sportconfederaties, rekening houdend met de omstandigheden van elk geval.