Pim was niet zo goed in voetbal en daarom vond hij dat niet leuk meer. Toen hij naar de middelbare school ging en inmiddels twaalf jaar was, begon hij met rijden. Op een niet zo goede pony, maar hij wist daardoor meteen dat paardrijden niet makkelijk is. Een E-pony volgde en daarmee werd zowel het M-dressuur als M-springen behaald.

 

Johan Heins

Maar Pim wilde meer en ging de toenmalige opleiding in Deurne doen. Hij had nog geen contacten in de paardenwereld en het leek hem een goede manier om die op te doen. Voor zijn stages kreeg hij een lijst met namen van stallen waarop bijvoorbeeld Johan Heins en Willy van der Ham stonden. Het werd Johan Heins. Echter, hij begon al voordat het schooljaar begon, in zijn vakantie. In die tijd werkte Marc Houtzager daar en Pim beleefde een mooie tijd. Toen Marc vertrok, mocht Pim meer rijden en kreeg alle hulp en begeleiding. Echter na de vakantie en het halve jaar stage moest Pim weer naar school, wat hem niet beviel; hij had het al snel gezien. Marc Houtzager werd gebeld en Pim kon bij hem terecht. Hij maakte zijn opleiding in deeltijd af en maakte gebruik van alle mooie kansen die hij bij Marc kreeg.”

 

Eerste keer met Marc Houtzager mee

Zo begon het allemaal. Verder naar het hoofdonderwerp van ons gesprek, Indoor Friesland. Pim: Ik vond vorig jaar een geweldige editie. De laatste editie voor de comeback was ik met Marc mee, ik had er nooit eerder gereden. Vorig jaar mocht ik dus voor de eerste keer deelnemen. Ik vond het super mooi. Alleen al de vorm van de ring, geweldig, maar ook het enthousiaste publiek. Als je dan ook nog zulke resultaten neer kunt zetten als mij lukte, is het helemaal top.”

 

Oorlogssterkte

Als jullie me dit jaar ook weer willen hebben, doe ik graag mee. Je bent natuurlijk altijd afhankelijk van de paarden die je hebt, maar op dit moment ziet dat er goed uit. Niets ten nadele van de locaties waar bijna wekelijks concours is, maar als je naar Leeuwarden mag, geeft dat toch een extra dimensie. Ik heb op dit moment nog geen idee welke paarden ik mee ga nemen, maar geloof me, ik kom op volle oorlogssterkte.”

 

Eigenaren en constructies

Ik heb altijd wel paarden genoeg gehad, maar op het moment dat ik die laatste stap kon maken, werden ze vaak al verkocht. Wij beginnen altijd met veel jongere paarden, dan is de kans groter dat er één of meer doorbreken. Als je dan eigenaren hebt die wat langer door willen met een paard, dan is dat heel mooi en in die situatie bevind ik me nu. Overigens denken veel eigenaren dat dat veel geld kost, maar er zijn altijd constructies te bedenken dat dat te doen is.”

 

Abnormaal outdoor seizoen

Ik heb er dan ook een abnormaal outdoor seizoen opzitten tot nu toe. La Baule, Rotterdam, Aken, het kan niet meer stuk. Valkenswaard staat ook nog op de planning en daarna ga ik met mijn familie met vakantie naar Frankrijk. Daarna ga ik eens verder kijken. Misschien nog de driesterrenwedstrijd in Kronenberg en dan verder met het indoorseizoen. Eigenlijk begon het vorig jaar allemaal op Indoor Friesland. Ik was er succesvol met als kers op de taart de tweede plaats in de Grote Prijs en naar aanleiding daarvan mocht ik naar Jumping Indoor Maastricht. De rest volgde”.

 

Maastricht, Amsterdam, Leeuwarden

 In Leeuwarden wordt meer gedaan dan elders, het publiek wordt echt geamuseerd. Met als gevolg dat zij ons weer enthousiast aanmoedigen. Ik kreeg daar echt vleugels van, dit geeft ons ruiters extra motivatie en zo geven we zo mogelijk nog meer! De entourage, de sfeer, hoe goed alles geregeld was, ja ik heb echt genoten."

 

Dankbaar

Het driesterrenniveau was vorig jaar voor mij nog iets hoog, maar ik leer mijn paarden steeds beter kennen en als je ze dan langer mag blijven rijden, lukt je het je om weer een stap omhoog te maken en bovenin mee te doen. Zoals deze zomer gebleken is. Ik ben Indoor Friesland dan ook oprecht dankbaar voor vorig jaar. Nogmaals, bij jullie is het allemaal begonnen, het deed andere deuren voor mij open gaan."

 

Pim Mulder. Het bewijs dat de top voor iedereen haalbaar is. Als je maar wilt. Pim is met niets begonnen en heeft door hard werken zijn doel behaald. Respect Pim! 




Bron: Indoor Friesland - Marjan de Wildt
F ©: Digishots