"Onze sport kan soms enorm druk zijn," vertelt Olivier Philippaerts. "Af en toe moet je jezelf een rustmoment durven opleggen. Het is als ruiter verleidelijk om de ene wedstrijd na de andere te springen. Zeker als je beschikt over een leuke stal sportpaarden. Maar je loopt jezelf dan vlug voorbij en kan onder de psychologische druk ten onder gaan."

Nicola Philippaerts beaamt en nuanceert; "Als je iets graag doet sta je vaak niet stil bij de gevolgen van de 'rush'. Dat is ook de reden waarom ik veel belang hecht aan mentale coaching en media training. Beiden helpen me enorm om de mentale druk onder controle te houden."

Wat houdt jullie rustig op wedstrijd?

"Een goede timing is belangrijk," vertellen de broers. "We proberen steeds alles op tijd te doen. Op tijd het parcours verkennen, op tijd de opwarming starten, Zo wordt je zelden opgejaagd en kan je rationeel en rustig te werk gaan."

"Verder is het belangrijk te blijven ademen," voegt Olivier Philippaerts toe. "Via mental coaching hebt ik geleerd dat het belangrijk is de blijven ademen. Zo verlies je geen focus. Dat is in het parcours enorm belangrijk.

Heeft stress invloed op je paard?

"Uiteraard... je paard wordt enorm beïnvloed door je eigen stress. Daarom hechten we er zelf ook veel belang aan om zelden of nooit stress uit te stralen. En ook in onszelf te geloven. Daar start alles met..."

Na de inspanning ... de ontspanning, hoe?

"Een gezellig restaurant met goed eten en vrienden ... nu is dat even moeilijker, maar algemeen helpt dat om te ontspannen."