Hoe is het om voor Marcus te werken?

Geweldig! Hij is heel relaxed en hij vertrouwt me enorm. Iedereen op onze stal is als familie – Marcus' zus beheert nu de stal, ze was vroeger zijn verzorger. Ik geniet er echt van om met Marcus te werken, hij is behulpzaam, nooit te laat – eigenlijk is hij vaak te vroeg! Wanneer je hulp nodig hebt, is hij vrijgevig met zijn tijd. Hij is terecht streng in de opwarming, maar over het algemeen is hij vriendelijk voor iedereen, inclusief alle verzorgers.

Kun je de rol uitleggen die je hebt als verzorger om het bredere team te coördineren, zoals dierenartsen, fysiotherapeuten, enzovoort?

Tussen vier en zes weken voor de shows beslissen we als team welke paarden we waar naartoe sturen en beheren samen hoe we hun fysiotherapie, dierenartscontroles en alles regelen. We betrekken Marcus er meestal niet al te veel bij, zodat hij zich kan concentreren op het rijden. Met hulp van het managementteam thuis regelen we alle gezondheidscertificaten, stalling, het inpakken van de vrachtwagen, enzovoort.

Hoe bijzonder was het om deel uit te maken van het team van Marcus toen hij won op CHIO Aken?

Het is nog steeds ongelooflijk, niemand had het verwacht. Stargold is zo geweldig voor wat hij heeft bereikt in Aken! Hij had al zoveel goede resultaten behaald in dat jaar, maar dit was de eerste keer dat hij de Rolex Grand Prix sprong op het CHIO Aken. Alles kwam dit jaar samen, en het was gewoon briljant. Het was de tweede keer sinds ik verzorger ben voor Marcus dat hij de Rolex Grand Prix in Aken won, het was een ongelooflijke dag!

Hoe speciaal is Stargold en wat maakt hem zo succesvol?

Hij is echt eenvoudig. Hij is een hengst, maar gedraagt zich alsof hij geen hengst is! Hij is helemaal niet moeilijk om mee te werken en heel gemakkelijk te begrijpen. Hij houdt van eten en in het veld zijn, hoewel hij niet van handwandelingen houdt – hij geeft de voorkeur aan gekke dingen! Als ik bij hem ben op de shows, zal ik vaak 's ochtends een zadel op hem leggen en hem meenemen voor een buitenrit, soms met andere paarden erbij.

Als verzorger reis je veel met je paarden, hoe zorg je ervoor dat ze goed reizen?

Je kent je paarden heel goed na dagelijks met ze te werken. Je ziet wanneer ze niet goed drinken of wanneer ze niet gelukkig zijn, dus je weet wanneer je dingen moet proberen te veranderen. Bijvoorbeeld wanneer je ze pap of water moet geven en wanneer je ze moet observeren om te controleren of ze genoeg eten en zich gelukkig voelen.

Elk paard is anders. Sommige van hen drinken en eten geweldig, anderen raken het niet aan. Terwijl sommigen hun voerbakken graag op de grond hebben, hangen anderen ze graag op. Sommigen eten graag hooi, anderen raken het niet aan – ze zijn allemaal verschillend. Omdat ik ze zo goed ken, weet ik wat ze lekker vinden en wat niet.

Je kunt paarden leren reizen, of, als het een nieuw paard is, kun je hun vorige verzorgers vragen hoe ze met reizen omgingen om het gemakkelijker te maken.

Sommige paarden zijn erg opgewonden als ze uit de vrachtwagen komen, anderen zijn klaar om naar bed te gaan! Ze hebben allemaal unieke karakters, wat het leuker maakt!

Wat is je meest trotse moment geweest als verzorger?

Er zijn er een paar geweest! Ik was zo trots op Misanto Pret A Tout in het jaar dat hij de FEI Jumping World CupTM in Madrid won in 2019, nadat hij hersteld was van een blessure. De Duitse kampioenschappen waren ook geweldig dit jaar, met Marcus die de titel voor het laatst 21 jaar geleden had gewonnen, toen hij dit jaar won, dacht ik 'wauw, ik heb het met hem gehaald!'

Er zijn andere dingen, zoals nominaties voor FEI-kampioenschappen, waar we heel hard voor werken, en het maakt me trots als we worden geselecteerd. Ik ben ook ongelooflijk trots om paarden met pensioen te zien gaan – natuurlijk ben je zowel blij als verdrietig, maar trots om te weten wat ze hebben bereikt, en opgewonden om de nieuwe generatie opkomende paarden te zien.

Wat is je favoriete en minst favoriete deel van de baan?

Ik hou van reizen; ik ben waarschijnlijk een van de weinige verzorgers die dit nog zegt! In de vrachtwagen, op vluchten, overal – maakt me niet uit! Ik vind het heerlijk om de wereld rond te reizen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het voelt voor mij niet als werk, het voelt alsof ik mijn hobby als baan doe, wat ik nog steeds leuk vind, zelfs na twintig jaar. Ik kan me niet voorstellen dat ik stop. Als je reist, ontmoet je je vrienden, nieuwe mensen, zie je nieuwe shows en alles daartussenin.

Welk advies zou je geven aan iemand die deze carrière wil volgen?

Verzorger zijn is niet gemakkelijk, het is hard werken. Als je echt van paarden houdt en graag met ze naar shows reist, zul je ervan genieten. Soms moet je aan jezelf denken, omdat het geen baan van acht uur is, maar soms meer van 24 uur! Hoewel verzorger zijn een baan is waar je veel uit kunt halen, en je zult enkele ongelooflijke momenten hebben gedurende je carrière.


F. © Valkenswaard United