Sofie: “We hebben Indiana’s moeder, Evita, gekocht als 7-jarige bij Eric Vandervleuten toen ik junior ruiter was. In die tijd was Jean-Claude Van Geenberghe mijn trainer.  Mijn vader, Jean-Claude en ikzelf hebben Evita toen getest. De klik was er meteen. Ik had graag kleinere paarden met een beetje bloed. Als jong paard was ze redelijk heet. Ze had een gouden karakter. Ze was heel wendbaar waardoor ze heel snel was in een barrage of jachtproef. Ze was voorzichtig genoeg en ook dressuurmatig heel goed geschoold. Ik heb enorm veel plezier beleefd aan Evita. Ze is bij ons in de weide gestorven op 25-jarige leeftijd.”

“Evita gaf aan haar nakomelingen haar gouden karakter, de wil om te werken en haar voorzichtigheid door. Ze heeft vier nazaten: Brustor Boy of Kannan (°2001) heeft onder het zadel van o.a. Steve Guerdat op 5* 1m60-niveau gesprongen. Donna Evita (°2003) is waarschijnlijk de bekendste nakomelinge van Evita. Khaled Abdulrahman Almobty heeft met haar mooie resultaten behaald, o.a. tijdens 5* wereldbekerproeven."

"Over Donna Evita’s volle broer, Gorky (°2006), hebben we weinig info. Indiana (°2008), een volle zus van Brustor Boy of Kannan, werd door onze neef Leon Brutsaert tijdens zijn begincarrière als scholier bereden (2018-2019). Nadien werd Indiana door Leon en Lieven Brutsaert ingezet in de fokkerij.”



Hoe was Indiana onder het zadel?

“Leon reed haar met een gewone trens. Ze was eenvoudig te rijden. Ze was heel voorzichtig, had een goede galop en veel evenwicht. Kortom, het ideale leerpaard voor Leon.” Wat vererft ze? “Haar voorzichtigheid en eerlijk karakter. Ze levert mooie en gezonde paarden die bovendien makkelijk in de omgang zijn.” 

Wanneer zijn jullie beginnen fokken?

“Onze papa, Louis, heeft in onze kindertijd enkele veulens gefokt. We zijn actief beginnen fokken na het einde van mijn sportcarrière. Zo bleven twee merries waarmee ik vroeger sprong, met name Evita en Ilone (v. Capitol I) bij ons als fokmerrie. Vanaf 2005 zijn we onze fokproducten beginnen vernoemen naar kunstenaars. Vandaar namen zoals Miro, Indiana, etc. Sinds kort fokken papa en ik niet meer. Mijn broer Lieven en neef Leon fokken jaarlijks 1 of 2 veulens.”


Lieven Devos heeft een belangrijk aandeel in de succesvolle sportcarrière van Miro

“Ik berijd reeds sedert drie decennia paarden voor Louis Brutsaert. Zo kwam ook Miro op mijn pad. Ik heb hem als jong paard enkele keren zien springen in vrijheid. Ik heb hem laten zadelmak maken. Toen hij vijf jaar was, ben ik hem beginnen uitbrengen op wedstrijd. Miro is een ‘beer van een paard’ met alle voorzichtigheid en veel erin. Ik heb hem voor het eerst bereden in Oliva. Er stond een laag parcours gebouwd. Hij sprong zo hoog uit het niets dat hij mij uit het zadel heeft gelicht en ik viel. Hij deed dat niet moedwillig. Integendeel, Miro was heel braaf."

"Zijn troeven? Zijn voorzichtigheid, gezondheid, er veel in hebben en geen schrik hebben. Thuis kon zelfs bij manier van spreken een klein kind ermee rijden. Maar eens hij de wedstrijdbel hoorde, wist hij wat hij moest doen en maakte hij heel veel bloed.”

Welke kwaliteiten moet men dan als ruiter hebben?

“Kunnen anticiperen op wat mogelijks zou kunnen gebeuren. Olivier is een heel goede ruiter en Miro een heel goed paard. Ze hebben elkaar gevonden. Ikzelf heb hem bereden van zijn 5e tot 8e levensjaar. Het was een plezier om met Miro te berijden. We waren o.a. succesvol tijdens het WK in Lanaken. Hij liep vaak nul en dat is vandaag de dag belangrijk: van de paal willen blijven. En dat doet Miro. Hij komt bovendien uit een goed nest.”

Lieven nam als ruiter in 2020 afscheid van Miro. “Ik heb een goede relatie met Ludo en de familie Brutsaert. Tijdens de Coronaperiode zei ik tegen beide partijen dat Miro kansen zou missen indien ik er verder mee zou blijven rijden. Ludo was al een tijdje geïnteresseerd in Miro. De verkoop van Miro aan Team Philippaerts werd afgerond.”, besluit Lieven die veel respect betuigt voor de familie Brutsaert en samen met Philippe Vandelanoitte lesgeeft aan Leon Brutsaert.




Bron: BWP
F. ©: LGCT