Jos: “Dat St. Gallen geen doorgang kon vinden is jammer ja, maar het was de enige juiste beslissing. Het welzijn van de paarden gaat altijd voor en het risico op blessures was te groot. Zeker in een Olympisch jaar. De Grote Prijs stond nog wel op het programma, maar om niet in de verleiding te komen, zijn we naar huis gegaan.”

NK Springen mooi observatiemoment

“We hebben met het Nederlands Kampioenschap Springen in april natuurlijk al een mooi observatiemoment achter de rug. Na dat weekend was ik een tevreden man. Een paar ruiters hebben mij positief verrast, ik wil hier graag Hessel Hoekstra en Mathijs van Asten noemen. Het allermooiste was echter dat ik goede sport heb gezien met goed gebouwde parcoursen waarbij de parcoursbouwer er iedere dag een stapje bovenop deed. Tenslotte, mijns inziens kwamen de beste drie ruiters uiteindelijk op het podium.”

Beste team naar Rotterdam

“Ik ga nog niet verklappen welke ruiters naar Rotterdam komen, maar ik kan jullie verzekeren dat dat het sterkst mogelijke team zal zijn. Een landenwedstrijd is altijd iets speciaals, maar in eigen land en dan nu ook nog het nieuwe format van de Longines League of Nations, we gaan ervoor. De eerste manche is nog als vanouds, maar de tweede ronde is met deze formule heel spannend geworden. Er mogen maar drie ruiters starten en er is dus geen wegstreepresultaat meer. Het had van mij ook als vanouds gemogen, toen was het ook vaak spannend zat.”

Met vertrouwen naar Parijs

“Rotterdam zal zoals bekend de laatste observatie voor de Olympische Spelen in Parijs zijn. Ik denk dat we er goed voor staan, ik heb daar alle vertrouwen in. Het is nu zaak dat ruiters en paarden heel blijven. Vandaar ook de beslissing om meteen na het afgelasten van de Longines League of Nations™️ in St. Gallen naar huis te gaan. Blessures kunnen al ontstaan gemakkelijk op drijfnatte grasbodems als daar het geval was.”

Ruiters versus bondscoach

Hij zei het al, de bondscoach van TeamNL springen is heel vaak als ruiter in Rotterdam geweest. We vragen hem wat hij leuker vindt, de rol van ruiter of die als bondscoach. Jos: “Ik vind beiden leuk, maar het moeilijke van de laatste rol is dat je invloed maar tot en met de losrijpiste gaat. Je probeert een goed plan te maken met de ruiters en ze zo goed mogelijk te helpen, maar als ze de ring binnen zijn, kun je alleen maar hopen op een goed resultaat. Tot nu toe is dat echter prima gelukt en daar hoop ik dit jaar weer op. Daarnaast, op een gegeven moment kom je op een leeftijd dat het rijden stopt en als je dan de rol als coach mag betrekken, bondscoach zelfs, neem je niet echt afscheid, dan blijf je volledig betrokken.”

Alle toeschouwers in oranje

Wauw! We hadden al groot respect voor onze bondscoach, maar nu nog een beetje meer. We vragen hem zelf het gesprek af te sluiten en net als op al onze vragen, heeft hij ook hier meteen een antwoord op. Jos: “Het zou leuk zijn als we in ieder geval met het team weer succesvol zijn. Dat zou de vierde keer achter elkaar zijn, dan is het kwartet vol. Daarnaast zou ik het leuk vinden als er veel mensen komen kijken die allemaal in het oranje gekleed zijn. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!”




Bron: CHIO