We hebben gehoord dat je een aandoening hebt, Equencylopidia, moeten we bezorgd zijn?

"Haha, nee gelukkig niet. Ik ga al heel wat jaren mee in de paardensport en ik heb heel veel bijgeleerd. Daarom noemen mensen me vaak een wandelende hippische encyclopedie. Ik onthoud gewoon heel wat hippische 'facts.'

Ok... wat is het raarste 'fact' dat je weet?

"Goede vraag. Het meest bizarre feitje dat ik weet gaat over de Franse springruiter, Michel Robert. Ik heb ergens gelezen dat hij heeft leren paardrijden, door eerst schapen te rijden. Dat vond ik echt hilarisch. Hij is één van de meest getalenteerde en erkentelijke springruiters die ik ken. Exceptioneel dat zijn carrière begon met schapen te rijden," lacht de Backer

Je bent een commentator, veilingmeester en gepassioneerd fokker ... 

"Ik ben altijd gepassioneerd geweest door het fokken van paarden. De fokkerij is in feite een sociale activiteit. Je moet nauw in contact staan met je dierenarts, maar ook met heel wat andere fokkers en hengstenhouders praten over je keuze van hengst. Je praat steeds over dezelfde passie en kan heel wat leren, dat vind ik enorm leuk."

"Het fokken zelf is ook magisch. Je creëert iets vanuit je eigen mindset. Je kiest een merrie en koppelt die aan een hengst en beslist dan over een leven dat ongeveer 20 jaar op de wereld zal zijn. Bovendien hoop je dat dat wezen(tje) heel wat mensen gelukkig zal maken... want je paard zal altijd het beste paard zijn voor iemand."

Het perfecte paard fokken is als een éénhoorn fokken. Hoe moeilijk is het?

"Bij het fokken van paarden heb je nooit gelijk en ben je nooit verkeerd. Het is geen exacte wetenschap. Maar wat zo mooi is, is dat je met een specifieke merrie - hengst keuze je het tien keer verkeerd kan hebben, en de elfde keer een uitzonderlijk veulen geboren wordt. Dat bewijst nogmaals dat niet enkel de pedigree telt, het volledig procedé van training, opleiden, enz. speelt een belangrijke rol. Ook de uiteindelijke stal waar je paard terecht komt. Je moet met andere woorden de beste condities creëren om een superster te krijgen."

Je bent ook veilingmeester. Als er een potentiële veilingtopper voor je neus staat, geeft dit een extra motivatie?

"Om te beginnen, ik weet niet of ik dit zou mogen zeggen, maar veilingmeesters worden te veel overschat. Het moment dat een veiling start zijn de kaarten reeds geschud. De collectie is samengesteld, de marketing heeft zijn werk gedaan en de organisatie is aanwezig om de juiste klik te maken. Het is niet alsof een veilingmeester nog veel verandering zal brengen. Het werk dat de organisatie gedaan heeft vooraf de start van de veiling, beslist de uitkomst. Vergelijk het met Cristiano Ronaldo ... hij maakt de goals, maar alleen omdat hij kan vertrouwen op een fantastisch teamwork."

"Als veilingmeester schep je enthousiasme en verzeker je dat er uiteindelijk een verkoop behartigd wordt. Je bent een schepper van de 'veiling-ervaring'."


bron: Eva van den Adel 

lees het origineel hier