"Deze groep ruiters is mentaal zo sterk, daarom zijn ze ook mee”, zegt Hoogenraat trots. “Ze vechten voor elkaar en voor de bondscoach. Dat geeft zoveel saamhorigheid, dat we daardoor weer net wat sterker worden.”

Dat het zilver in een fraaie rijstijl gewonnen werd strookt ook met de overtuiging van de bondscoach. “De hele rijderij is de Nederlandse kracht, dat wil ik er ook graag inhouden. Daarom heb ik dit jaar voor dat aspect steun gekregen van Marion Schreuder, ze heeft dat stuk fantastisch opgepakt.

Hoogenraat is ook trots op de rust die er in zijn team heerst: “Bij andere teams zie je dat er op het voorterrein al zoveel stress is. Wij doen alles met elkaar, ook alle ouders denken en helpen mee. De Belgische dierenarts Marie-Stephanie Delheid heeft eveneens een belangrijke rol op het voorterrein. We doen het echt als team.”

Protest
Dat Hoogenraat de teammedaille omschrijft als ‘zilver met een gouden rand’ komt door het officiële protest dat Nederland heeft ingediend over een voorval op de eerste dag van het kampioenschap. “Bij de rit van Thijmen is een parcourshulp door de start heen gelopen, ongeveer vier seconden voordat Thijmen van start ging. Dus Thijmen kreeg een langzamere tijd achter zijn naam. Als de werkelijke tijd was geregistreerd hadden we waarschijnlijk goud gewonnen”, vertelt Hoogenraat. “De beoordeling van het protest zal misschien wel maanden in beslag nemen. Aan de ene kant heel zuur, maar we zijn op dit moment vooral heel blij met het zilver.”