DIT IS EEN GRATIS EQU+ ARTIKEL ... Meer Exclusieve content? Klik hier


"2018 was een enorm zwaar jaar voor mij," vertelt Mansur. "Ik herinner me toen nog dat we overwogen om Vitiki te euthanaseren. Ik ben enorm blij dat we uiteindelijk gekozen hebben om alles op alles te zetten en te blijven geloven."

Lange revalidatie

"Hoewel Vitiki enorm veel bloed heeft, is hij ook uitermate slim. Hij diende zich kalm te houden tijdens zijn revalidatie en dat deed hij ook. We hebben een enorm lang traject afgelegd. Na de operatie en nadien een maand verplichte stalrust zijn we gewoon vier maand aan een stuk stelselmatig gaan wandelen met Vitiki aan de hand.

"Na die periode hebben we voor het eerst een zadel op Vitiki gelegd en zijn we gewoon met hem als combinatie gaan wandelen. We hebben daarna even een terugval gekend, die we gelukkig ook wisten te overwinnen."

"In 2019 namen we opnieuw onze eerste sprongen," vertelt Mansur. "Nadien duurde het tot eind 2020 voor we opnieuw een kleine Grand Prix reden. Hij voelde uiteraard anders aan, maar dat was een onderdeel van het proces." De malaise stopte echter toen niet want in 2021 onderging Vitiki opnieuw een operatie, ditmaal aan de sinussen. 

Omaha was geen zekerheid

Pas in oktober 2021 kwam het duo opnieuw aan de start. "We hebben stap voor stap gewerkt aan een comeback en zijn gradueel van niveau gestegen. Twee weken voor Omaha raakte Vitiki licht gewond in de stal. Hij rolde zich en tikte zijn neus met zijn elleboog. "Ik vertelde mijn vrouw dat ik noodgedwongen zou moeten afmelden voor de Wereldbeker finales. Echter Vitiki dacht daar anders over. Hij is echt een vechter met ambitie..."