De Rolex Grand Slam of Show Jumping viert zijn tiende verjaardag dit jaar - Welke invloed heeft de serie op de springsport?

"De serie is iets totaal unieks. Het is simpelweg een exclusief en fantastisch format dat tot op vandaag ongeëvenaard blijft. De vier 'Majors' zijn de beste shows dat onze sport te bieden heeft. Elke wedstrijd is een hoogtepunt voor ons ruiters. Iedereen wil ze winnen. In het verleden was er enkel op het einde van het jaar een kampioenschap waar we allemaal naartoe werkten. Nu focussen we allemaal op de Rolex Grand Slam en bekijken we deze vier shows als vier speciale hoogtepunten en een unieke kans om sportgeschiedenis te schrijven. 

Wat maakt de vier 'Majors' zo speciaal?

De organisatie van deze wedstrijden is fenomenaal, ze worden gehouden op fantastische locaties met enkel de meest perfecte omstandigheden en ze lokken een gigantisch publiek. Dat creëert een ongelofelijke atmosfeer in de stadia. Daarbovenop zijn deze shows doordrenkt van traditie. De beste ruiters in de wereld komen hier aan de start. Nu is het de beurt aan mijn generatie om deel uit te maken van dit speciale verhaal. Dat maakt het reizen naar de vier 'Majors' aangenaam en zorgt ervoor dat we enkel het beste van onszelf willen geven. 

Je hebt een fantastisch team achter je staan. Hoe belangrijk is dat voor jouw succes?

Je moet een goed team rond je hebben en iedereen moet met elkaar kunnen opschieten en samenwerken om succesvol te kunnen zijn. Onze sport is op de dag van vandaag vrij complex en heeft een strak schema. Door het feit dat ik zoveel reis, is mijn team thuis minstens even belangrijk als mijn eigen prestaties in het zadel. Mijn groom, Sean Lynch, is een heel belangrijk persoon in mijn carrière. Ik vertrouw hem voor de volle 100%, wat belangrijk is gezien hij met de paarden reist. Zonder hem zouden mijn overwinningen niet mogelijk zijn. 

Wat houdt je gemotiveerd en hongerig naar succes?

Er zit simpelweg iets in mij dat altijd een stapje verder wil gaan en dat winnen leuk vindt. Als een professioneel ruiter reizen we naar veel wedstrijden; daar zijn altijd veel goede combinaties, maar er kan maar één winnaar tussen zitten. Natuurlijk is tweede of derde worden ook een puike prestatie, maar als ik niet win, overloop ik mijn ronde en probeer ik te leren wat ik beter had kunnen doen. Elke wedstrijd brengt dus waardevolle ervaring met zich mee en dat is een bron van motivatie.

Welke tegenstand verwacht je tijdens het CHIO Aachen?

Zoals in elke Major-wedstrijd, zullen 's werelds beste ruiters naar Aachen komen om te rijden. Elk van ons organiseert de schema's van zijn beste paarden rond deze wedstrijden. Daarom is het niveau van de sport in deze wedstrijden iets echt unieks. 

Je hebt al mogen meemaken hoe het voelt om de Rolex Grand Prix te winnen, met de zege in Aachen 2021...

Dat klopt. Die overwinning was een droom die werkelijkheid werd voor mij. Om gevierd te worden als de winnaar voor mijn eigen thuispubliek, is een gevoel dat ik nooit zal vergeten. Het zal niet makkelijk zijn, maar ik zou verheugd zijn om mijn naam nog een keer op het winnaarsbord te zien. 


Bron: CHIO Aachen