Sinds eind 2023 maakt Bart Henstra deel uit van de hengstenkeuringscommissie, die verder bestaat uit de internationale springruiters Wout-Jan van der Schans en Eric van der Vleuten. Daarmee komt kennis van sport en fokkerij samen, en wordt de commissie gevormd door drie mannen die al menigmaal in staat zijn gebleken een paard goed te kunnen beoordelen en talent op jonge leeftijd in te kunnen schatten.

Begin van de fokkerij

Tot zijn achttiende was Bart actief in de sport bij de pony’s, zowel in de dressuur- als springring. “Daarna ben ik overgestapt op de paarden, maar omdat ik voor de studie Agrosysteemkunde naar Wageningen ging, kwam er daarna niet veel meer van rijden terecht. Gelukkig had mijn vader destijds heel bewust een paard voor mij gekocht waarmee hij ook zou kunnen gaan fokken, want dat leek hem wel wat. Dat betekende het begin van onze fokkerij”, blikt Bart terug. Zijn eerste paard, de Uniek-dochter Cilia, ontwikkelde zich bij familie Henstra tot een keur preferente prestatiemerrie en staat aan de basis van meerdere internationale spring- en dressuurpaarden. Zo fokten de Henstra’s uit deze stam onder meer de 1.50/1.60m-springpaarden Carlsberg 10 (v.Lord Z), van Katrin Eckermann, en Burlington (v.Argentinus) van Kevin Beerse. 

Sina-stam

Het is echter de Sina-stam waarmee ze hun fokkerij echt op de kaart hebben kunnen zetten. Die lijn zijn ze begonnen met de Purioso-dochter Jerina, die meerdere internationale springpaarden en zes prestatiemerries leverde bij de fokkers in Drogeham. Zij werd als achtjarige aangeschaft in 1999. “We waren op zoek naar een goede fokmerrie en Hendrik van der Meer, die zelf ook met de Sina-stam fokte, tipte ons over deze Purioso-merrie. Het was een merrie met heel veel bloed, een spijkerhard fundament en karakter. Dat paste ons precies en achteraf kunnen we met zekerheid zeggen dat het een gouden aankoop was.” Ze werd aangeschaft bij fokker Ton Ploegmakers, die zelf meerdere nakomelingen uit Jerina had gefokt.

Hello Senator

Hun meest opvallende fokproduct heeft de familie Henstra gefokt uit de merrie Zarina. In combinatie met Carambole, destijds pas een vierjarige hengst, bracht zij het topspringpaard Hello Senator. Deze als Everest geboren ruin heeft de fokkerij van de Henstra’s wereldwijd op de kaart gezet. “We hebben hem als jonge hengst zelf klaargemaakt voor de hengstenkeuring. Hij was scherp, voorzichtig en liet zich bij het longeren heel fijn bewerken. De paarden uit deze stam zijn wel laatbloeiers en komen bij het vrijspringen niet altijd tot hun recht. In Den Bosch werd hij daarom niet aangewezen en toen hebben wij hem verkocht aan Stal Hendrix, ook met de gedachte dat hij daar de kansen zou kunnen krijgen die hij verdiende, want we hadden veel geloof in hem.” 

Merriemateriaal

De laatste jaren wordt er ook geïnvesteerd in andere stammen. “Bij Mares of Macha hebben we nu een paar keer een embryo gekocht. Zo hebben we een jaarlingmerrie van Eldorado van de Zeshoek uit de For Pleasure-dochter Mom’s Mioko SCF, die de volle zus is van onder andere de 1.60m-merrie Derly Chin de Muze. Dit jaar verwachten we een veulen van Chacco Blue uit een Kashmir van Schuttershof-dochter uit Excellentia de Muze, die zit in een eigen draagmerrie van ons. Zo proberen we ook uit andere stammen goede merries te krijgen voor onze fokkerij. Het is afwachten wat het ons gaat brengen, maar als je het niet probeert, lukt het sowieso niet.” Bart merkt op dat de afstamming bij embryo’s en veulens doorslaggevend is, terwijl er bij sportpaarden veel minder naar de pedigree wordt gekeken. 

Gevoel

Als fokker gaat Bart voor het hoogst haalbare. “Natuurlijk dromen we ervan om eens een paard van ons terug te zien op de Olympische Spelen. Maar dat is een heel lange weg en je bent van veel dingen afhankelijk, waar je als fokker geen invloed meer op hebt. We proberen goed te blijven selecteren en overleggen ook veel met de ruiters. Als we een paard door Marriët laten rijden, vragen we haar echt om haar mening: wat vindt zij de plus- en minpunten van een paard, wat voor gevoel geeft het paard haar. Met die informatie kunnen wij weer rekening houden in de fokkerij. Het gevoel kan onder het zadel namelijk altijd anders zijn dan hoe het er vanaf de grond uitziet. Dat is ook waarom bijvoorbeeld in het verrichtingsonderzoek de bevindingen van de ruiters worden meegenomen in de beoordeling. Als jurylid en als fokker probeer ik zo gericht mogelijk te selecteren op zowel uiterlijke als innerlijke kenmerken, en de sport op het hoogste niveau is daarbij het ultieme doel”, aldus Bart Henstra.

bron: KWPN.nl / KWPN magazine