Na jaren in de schaduw heeft Angelique Hoorn met Brego R'N B weer een paard dat tot grote hoogte kan stijgen. De bondscoach houdt rekening met de amazone.

Angelique Hoorn (43) doorbrak na jaren de stilte met bondscoach Rob Ehrens. ,,Ik denk dat ik een paard heb wat erover kan. Denk eens aan me." Die oproep was niet aan dovemansoren besteed.

Als Hoorn met Ehrens belt, weet de bondscoach één ding zeker. Dit doet de amazone niet zomaar, het is menens. ,,Ik had in jaren geen contact met hem gezocht. Dat doe je niet als je geen paarden hebt waarvan je ook maar het kleinste idee hebt dat ze op internationaal topniveau mee zouden kunnen. Nu had ik dat gevoel opeens wel."

Brego R'N B, die ze net een paar maanden voor eigenaar Arjen Vos rijdt, blijkt over het vermogen te beschikken om over kolossale hindernissen te vliegen. ,,Ik zei dat hij eens aan me moest denken, als hij een plekje over had."

Na de winst in de tweesterren Grote Prijs van Kronenberg en een zevende plaats bij het NK in Mierlo in april geeft Ehrens de oud-olympiër (2008) een kans in de Nations-Cup. De prestigieuze wedstrijden van Hickstead en Dublin komen goed uit, omdat de keuzeheer zijn team voor de Wereldruiterspelen in Tryon al heeft geformeerd. Dus krijgen de combinaties voor de toekomst de kans.

Hoewel Hoorn met Brego R'N B amper ervaring heeft opgedaan, twijfelt Ehrens niet aan een selectie. ,,Ze is koelbloedig en kan het in de ring afmaken." Hoorn verrast in Dublin met foutloze rondjes in de landenwedstrijd en de Grote Prijs, waarin ze zevende wordt. ,,Ik dacht wel; wat ben ik in vredesnaam aan het doen? Maar hij sprong er heel makkelijk over."

Toch baalt Ehrens ook een beetje. ,,Als de eigenaar hem eerder bij Angelique had gestald waren ze, denk ik, eerder in beeld geweest. Het paard is nu redelijk op leeftijd, wat niet altijd een voordeel is." Hoorn hoort dat vaker. ,,Eerder brengen kan alleen niet meer," grinnikt ze.

De amazone heeft, net als Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder, moeite om toppaarden binnen te krijgen. ,,Als ik een toppaard had zou ik die zo bij haar neerzetten. Ze krijgt de kans van eigenaren niet snel, terwijl ze dat eigenlijk wel verdient", stelt Ehrens. Hij geeft Hoorn en haar twaalfjarige ruin nu wel volop kansen. ,,Als iemand zich zo inzet voor het land, moet je dat ook belonen."

Zodoende reed Hoorn tijdens de wereldbeker in Stuttgart en mag ze komende weekeinde starten bij Indoor Maastricht. ,,Ik moet nog steeds wennen aan het absolute topniveau. Maar het gevoel zoals ik dat tien jaar geleden had is snel weer terug. Ik ga er alleen zonder grote verwachtingen heen.''

Wat er mogelijk is met Brego weet Hoorn niet, al vindt ze dat er nog rek in zit. Is het EK van Rotterdam haalbaar? ,,Ik ga niet zeggen dat ik liever een rondje rond de kerk rijd. Maar het ligt eraan of ik de kans krijg en of het paard in vorm is.'' Ehrens bellen dat ze weer terug is hoeft echter niet, die boodschap is wel overgekomen.