"Rhinopneumonie is een virusziekte bij paarden die in drie verschillende vormen voorkomt: de verkoudheidsvorm, de abortusvorm en de neurologische vorm", vertelt dierenarts Katleen Vanschandevijl. "De verkoudheidsvorm komt zeer regelmatig voor bij jonge paarden. De symptomen hiervan zijn koorts, een snotneus en hosten. De abortusvorm veroorzaakt, zoals de naam het al zegt, abortus bij merries. De neurologische vorm is de meest agressieve en laat net dat die vorm zijn die in Valencia opdook. Het begint meestal met een wat slappe staart. Als je paard loopt lijkt het meestal ook of hij 'dronken' is. Er kunnen ernstige verlammingsverschijnselen optreden. Meestal worden de achterbenen aangetast maar in de ernstigste gevallen worden ook de voorbenen aangetast. Deze vorm kan ook enkel met intense verpleging genezen worden. De paarden kunnen gedeeltelijk of volledig herstellen. Een volledig herstel is dus niet altijd mogelijk". 

"Het virus wordt verspreid door direct contact tussen paarden of door in één ruimte te staan. In principe kan het virus ook door de mens via kleren en handen worden overgedragen als deze van het ene paard naar het andere gaat. Het passeren van paarden op straat of in het bos is geen mogelijke bron van besmetting als direct contact wordt voorkomen. Een stal die met rhino te kampen krijgt, dient twee weken na de laatste koortsaanval contact met andere paarden te vermijden". 

"Rhino is een herpesvirus. Van dit virus wordt aangenomen dat er bij een afstand van enkele meters geen overbrenging meer mogelijk is. Dit geldt natuurlijk niet voor 'voorwerpen' of 'lichaamssappen' die worden meegenomen. Als je als ruiter dus een beetje snot van je paard op je handschoen hebt, en daarmee een ander paard aait, kan het virus wel overgedragen worden. De incubatietijd van rhino is een 5-12 dagen. De paarden zijn in dat geval ziek, hebben loopogen, snot, ... Bij EHV-1, wordt het ruggenmerg aangetast. De paarden kunnen in dat geval verlamd raken. De aantasting kan licht maar ook erg hevig zijn. In de ergste vorm zijn paarden niet meer in staat om op hun achterbenen te staan en kunnen ze niet meer mesten". 

"Als iedereen nu dus voor enkele weken zijn verstand gebruikt, zijn paarden met eventuele koorts niet vervoert en in quarantaine laat staan, direct contact tussen dieren vermijdt en zorgt dat hij het virus zelf niet van stal tot stal brengt, is er geen enkele reden om nu al te panikeren over de zomer. Ik heb er goede hoop in dat het virus tegen dan weer helemaal onder controle is".


Bron: KNHS