Sinds januari houdt de KNHS een pilot met springrubrieken op basis van de leeftijd van de ruiter. Het gaat om rubrieken voor springruiters van 12 t/m 18 jaar met een paard, die hiermee leuk tegen leeftijdsgenoten kunnen rijden! Op dit moment worden deze pilotrubrieken uitgeschreven tijdens wedstrijden waar ook de KNHS-Hartog Lucerne Trophy of de KNHS-Luzac Jeugd Competitie wordt georganiseerd.

Waarom deze nieuwe jeugdrubrieken? Het doel is om kinderen met leeftijdsgenootjes te laten rijden. Ze bevinden zich in dezelfde leerfase en hebben dezelfde motoriek, die past bij hun leeftijd. Paardensport is de enige sport waarbij kinderen samenwerken met een dier. Dit vraagt best wat van een kind, zowel lichamelijk als geestelijk. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Sporten met leeftijdsgenoten vormt, samen met een verantwoorde omgang met het paard, de basis voor goed leren paardrijden. En het leidt tot meer plezier, zo blijkt uit onderzoek. De KNHS houdt daar in haar wedstrijdsportaanbod graag rekening mee. Wat verandert er? De rubrieken worden opgebouwd rond de leeftijd van het kind. In de springsport kunnen kinderen vanaf hun twaalfde deelnemen met een paard. In de reguliere springsport komen deze kinderen in actie tegen ruiters van alle leeftijden en veelal volwassenen. Er bestaan weliswaar al wel springwedstrijden met paarden voor Children (12 -14 jaar), Junioren (14-18 jaar) en Young riders (18-21 jaar), maar deze rubrieken sluiten aan op de internationale springsport. In deze pilot zijn ook springrubrieken op een lager niveau toegevoegd voor de ruiters van 12 t/m 18 jaar met een paard. Welke rubrieken zijn er? Children (12 – 14 jaar)
  • 1.00m (B)
  • 1.10m (L)
  • 1.20m (M)
Junioren (14 – 18 jaar)
  • 1.00m (B)
  • 1.10m (L)
  • 1.20m (M)
  • 1.30m (Z)
Deelname in een leeftijdsgroep is mogelijk vanaf de dag dat de startleeftijd is bereikt tot en met jaar waarin men de maximale leeftijd bereikt. Op welke wedstrijden vindt de pilot plaats?
  • Zaterdag 13 april 2019 - Twentse Ros Albergen in Geesteren
  • Zaterdag 11 mei 2019 - Outdoor Zuidwolde in Zuidwolde
  • Zaterdag 1 juni 2019 - Manege Beukers in Oudkarspel
  • 12 t/m 23 juni 2019 - Stichting Concours Delft in Delft
Eerste reacties zijn positief De pilotrubrieken worden sinds januari gehouden tijdens de wedstrijden waar ook de KNHS-Hartog Lucerne Trophy of de KNHS-Luzac Jeugd Competitie werd georganiseerd. Alle startgerechtigde combinaties zijn hier eind 2018 per e-mail over geïnformeerd. Gert Naber van de KNHS reageert naar aanleiding van de eerste pilotwedstrijden: “De deelnemers zijn enthousiast over deze jeugdwedstrijden. Het is immers veel leuker om tegen leeftijdsgenootjes te rijden dan tegen deelnemers die veelal veel ouder zijn. Ook zien we dat op deze wedstrijden veel meer begeleidend kader aanwezig om deze jonge ruiters te begeleiden. Trainers, ouders en vrijwel altijd een jeugdbondscoach die de hogere rubrieken met aandacht volgt. Wat ook meespeelt is dat gekozen is voor wedstrijdlocaties met niveau. Representatieve accommodaties met goede bodems, ruime ringen en voldoende losrijmogelijkheden. Vaak meerdaagse wedstrijden die een dag reserveren voor jeugd.” Pilot organiseren? Vanaf juli is de KNHS nog op zoek naar wedstrijdorganisaties die deze extra springrubrieken voor Children en Junioren willen uitschrijven, zodat na het competitieseizoen ook nog maandelijks een pilotwedstrijd wordt georganiseerd. Voor meer informatie kun je mailen naar: wedstrijden@knhs.nl.