Onderwerpen wijzigingsvoorstellen 2025

Tijdens de vergadering zijn een aantal onderwerpen ter discussie gesteld voor eventuele reglementswijzigingen per 1 april 2025. Hieronder volgt een samenvatting van de besproken punten:

 

o    Flexibilisering Startgerechtigdheid: Het voorstel is om de regels omtrent startgerechtigdheid te versoepelen. Dit houdt in dat het voor iedereen toegestaan wordt om in lagere klassen te starten, ook voor het klassement, met uitzondering van kampioenschappen of specifieke wedstrijden/rubrieken waar het vraagprogramma anders voorschrijft.

o    Toepassing Combinatiesprongen: Er wordt voorgesteld om de eerste dubbelsprong zowel bij paarden als pony’s eerder in het parcours te introduceren, evenals de tweede dubbelsprong bij de pony’s.

Snelheid Rijstijlrubrieken: De verplichting om alle rijstijlrubrieken op een snelheid van 300 meter per minuut te laten verrijden, wordt heroverwogen.

 

Deze voorstellen zullen verder worden uitgewerkt en in de vergadering van september nader worden besproken.

 

Daarnaast is er gesproken over de benaming voor weigering/ ongehoorzaamheid en is het zweepgebruik ter discussie gesteld. Met betrekking tot deze onderwerpen heeft het springforum besloten op dit moment geen reglementaire wijzigingen te doen.

 

Ook is de eventuele invoering van prestatieklassen besproken. De prestatieklassen verdelen de deelnemers aan een wedstrijd in verschillende groepen, afhankelijk van hun niveau. Hiermee wordt het mogelijk om indien wenselijk meer segmentatie te kunnen aanbrengen in bijv. het deelnemersveld van een wedstrijd/rubriek, maar mogelijk ook in reglement, harnachement enz. Dit idee vereist echter verdere uitwerking en ICT-aanpassingen en zal mogelijk later opnieuw ter discussie worden gesteld.

 

Kampioenschapsreglement KNHS indoor kampioenschappen 2025

Het springforum heeft het kampioenschapsreglement voor de indoor kampioenschappen van 2025 vastgesteld. Met betrekking tot het vraagprogramma voor deze kampioenschappen is besloten om het format van de rijstijlrubrieken te wijzigen. De nieuwe voorgestelde formule, art. 280 lid 5d, houdt in dat het basisparcours op rijstijl wordt verreden en de barrage op tijd. Deze wijziging zal eerst worden toegepast op de huidige klassen, met een evaluatie na de indoor kampioenschappen om te bepalen of dit ook naar hogere klassen (pony’s) wordt doorgetrokken.

Toekomst Selecties en Kampioenschappen

In het springforum is er gesproken over de mogelijkheden om de groei van de sport, vooral op regionaal niveau, te bevorderen. Dit zou onder meer kunnen door het uitbreiden van de kampioenschapsrubrieken met lagere klassen, zoals bijv. de 0.80 en 0.90 voor paarden. Onderzocht moet worden of er binnen het programma mogelijkheden zijn om meer deelnemers te laten starten.

Daarnaast is er gesproken over de organisatie van toekomstige kampioenschappen. Er wordt overwogen om het aantal kampioenschappen te verminderen en mogelijk het indoor en outdoor kampioenschap samen te voegen. Dit vanwege verschillende factoren, waaronder het hitteprotocol en bezuinigingen. De impact van deze veranderingen op de sport zal verder worden besproken. Er is nog geen definitieve beslissing genomen, maar de noodzaak om deze kwesties in de nabije toekomst aan te pakken is duidelijk erkend.

Resultaten Enquête Rijstijlprotocollen

Recentelijk is er een enquête uitgevoerd onder ruiters die hebben deelgenomen aan rijstijlrubrieken, met als doel inzicht te krijgen in de effectiviteit van de huidige rijstijlprotocollen. De resultaten van deze enquête zijn gedeeld met het forum en bieden waardevolle inzichten voor toekomstige verbeteringen.

·        Algemene Tevredenheid: De algemene tevredenheid onder de respondenten is hoog. Het huidige rijstijlprotocol wordt gezien als een goed initiatief dat bijdraagt aan de kwaliteit van de sport.

·        Verbeterpunten: Ondanks de positieve ontvangst zijn er enkele verbeterpunten naar voren gekomen:

o   Consistentie in Beoordeling: Sommige juryleden vullen het protocol niet of onvoldoende in.

o   Toegankelijkheid: De ingevulde protocollen zijn niet altijd makkelijk te vinden voor de deelnemers.

o   Relevantie van Criteria: Er is een suggestie om bepaalde beoordelingscriteria te herzien zodat deze beter aansluiten bij de praktijk.

Naar aanleiding van de enquêteresultaten zal er mogelijk een herziening van het rijstijlprotocol plaatsvinden. Een werkgroep zal worden samengesteld om de voorgestelde aanpassingen te onderzoeken.