De landen die zich voor de finale hebben geplaatst zijn Brazilië, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland, Zweden, Zwitserland en de Verenigde Staten. Ze worden vergezeld door de gastheer uit Spanje.

Met alle drie de individuele medaillewinnaars van de Olympische Spelen van Parijs 2024, aangevuld met vier van de top 10 in de laatste wereldranglijst, belooft de seriefinale een hevige strijd te worden om de eer om het eerste land te worden dat de prestigieuze nieuwe titel claimt.

De show gestolen

Het was Team Duitsland dat de show stal in de openingsronde van de serie in Abu Dhabi in de Verenigde Arab Emiraten in februari, waar de top 10 gerangschikte landen aan hun reis begonnen om zich te kwalificeren tussen de beste acht en daarmee de finale te halen.

De Duitsers versloegen de Ieren, die aan het begin van het jaar op de eerste plaats in de wereld stonden, maar genoegen moesten nemen met de tweede plaats voor Zweden op de derde plaats.

"Het is een super start van het Olympisch seizoen en ik ben erg trots op mijn vier ruiters!", zei de Duitse Chef d'Equipe Otto Becker. En dat bleek nogal profetisch, want een lid van zijn team, Christian Kukuk, zou zes maanden later individueel goud in Parijs winnen.

De Ieren namen revanche toen ze de tweede ronde in Ocala, VS, in maart wonnen, waar ze Zwitserland op de tweede plaats zetten voor de VS op de derde. Dit was weer een geweldig gevecht waarin het nieuwe drie-per-team-format in de tweede ronde zorgde voor een spannende finish.

De laatste Ier die de baan in ging, Cian O'Connor, had de eerste ronde niet gesprongen en een balk naar beneden zou hebben geleid tot een jump-off met de Zwitsers, maar met slechts een enkele tijdfout greep hij de overwinning.

In de balans

De derde etappe, die gepland stond in St Gallen, Zwitserland in juni, werd geannuleerd vanwege ongunstige weersomstandigheden, zodat de kwalificatie nog steeds in de lucht hing bij de laatste etappe in Rotterdam later die maand, waar Team Frankrijk aan het langste eind trok.

In een super-spannend gevecht produceerden Simon Delestre, Julien Epaillard, Kevin Staut en Olivier Perreau zeven foutloze prestaties voor de overwinning op Zweden op de tweede plaats en Groot-Brittannië op de derde. Maar het was te laat voor de Britten in dit stadium van de serie, want ze slaagden er net als België niet in zich te kwalificeren voor de finale, slechts een paar weken voordat Groot-Brittannië teamgoud won in Parijs.

Top

Ierland eindigde bovenaan het inaugurele League-klassement en Chef d'Equipe, Michael Blake, stuurt Daniel Coyle, Denis Lynch, Cian O'Connor, Michael Pender en Mark McAuley volgende week naar Barcelona. Zweden eindigde tweede in de League en Henrik Ankarcrona verwacht een groot resultaat van Malin Baryard-Johnsson, Amanda Landeblad, Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson en het langdurige wereldnummer één Henrik von Eckermann - de laatste drie in het team dat zesde werd in Parijs.

Aangevoerd door de nieuw gekroonde individuele Olympisch kampioen Christian Kukuk ziet Otto Becker's Duitse crew, die ook bestaat uit Jörne Sprehe, Andre Thieme, Jana Wargers en Richard Vogel, er niets minder dan formidabel uit. En ook de Zwitsers zijn supersterk - Martin Fuchs is momenteel in vorm met grote resultaten, terwijl de regerend individueel Europees kampioen Steve Guerdat de wereld deed herinneren aan zijn klasse toen hij individueel zilver won op de Spelen van Parijs 2024. Dit paar wordt in Barcelona vergezeld door Alain Jufer, Pius Schwizer en Géraldine Straumann.

Brazilië eindigde op gelijke vijfde plaats met Frankrijk in de Longines League of Nations™-ranglijst, en de regerend Pan-Amerikaans individueel kampioen Stephan de Freitas Barcha zal de Braziliaanse vlag dragen samen met Marlon Modolo Zanotelli, Yuri Mansur, Pedro Veniss en Luciana Christina Guimarães Lossio. De Fransen kunnen echter de favorieten zijn, aangezien Henk Nooren zijn volledige team dat thuis op het podium eindigde - Simon Delestre, Olivier Perreau en Julien Epaillard - naar voren stuurt, en met Kevin Staut en Olivier Robert ook in zijn selectie.

Gelijkspel

Ondertussen eindigden de VS en Nederland op de zevende plaats in het eindklassement van de serie en ook zij komen volgende week met alle kanonnen op volle toeren.

De Amerikanen zijn in vorm na de overwinning in Dublin (IRL) vorige maand en Robert Ridland brengt drie van dat team - Lucy Davis Kennedy, Aaron Vale, die ook derde werd in de Dublin Grand Prix, en Spencer Smith, die een briljante dubbel-clear liet zien in de Nations Cup. Het Amerikaanse line-up wordt voltooid door Alex Matz en de legende Laura Kraut, die lid was van het zilveren medaillewinnende team van Amerika in Parijs. Het is duidelijk dat dit een team is dat zaken betekent.

De Nederlanders zullen echter zeker iets te zeggen hebben. Ze eindigden als vierde in Parijs, op een halve seconde van het derde treetje van het teampodium gezet door een martelend resultaat met zeven fouten dat ze deelden met de Fransen. Kim Emmen was enorm indrukwekkend in de teamcompetitie in Versailles toen ze dubbel-clear was met haar prachtige grijze Imagine, terwijl Maikel van der Vleuten en de briljante Beauville Z individueel brons wonnen op hun tweede opeenvolgende Olympische Spelen. Harrie Smolders pakte slechts één tijdfout in de teamcompetitie en met Kevin Jochems en Lars Kersten ook opgeroepen is dit Nederlandse team een krachtpatser van potentieel.

 

Ontdek alle teams