“Rugpijn is één van de meest voorkomende klachten bij paarden”, gaan ze van start. “Bijna elk sportpaard krijgt vroeg of laat wel eens met rugpijn te maken. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen zoals bijvoorbeeld een verkeerde houding of overbelasting. Het kan ook zijn dat je paard ergens pijn heeft en niet correct beweegt om dit te compenseren. Bij een vermoeden van rugklachten, is het aan te raden de spieren van je paard te laten controleren en na te gaan of de pijn misschien door een slecht passend zadel komt. Je kan hiervoor uiteraard altijd de hulp van een professioneel zadelpasser inroepen”.

“Een paard dat last heeft van de spieren, zal waarschijnlijk ook moeilijker buigen naar één kant. Als je merkt dat je paard echt niet naar links of naar rechts wil kijken, kunnen we aanraden om dit zeker niet te forceren. Als je een paard met een blokkade gaat dwingen om stelling aan te nemen, kan dit veel schade en pijn veroorzaken. Een makkelijke truc om na te gaan of je paard effectief een blokkade (of gewoon een slechte dag) heeft, is de zogenaamde ‘worteltruc’. Nodig je paard met de wortel uit om zijn schouder aan te raken met zijn neus, dit zowel linksom als rechtsom. Als dit goed gaat, kan je de oefening uitbreiden door te kijken of je paard ook tot zijn achterste knie wil gaan. Als één van de twee oefeningen problemen oplevert, kan je er vrijwel zeker van zijn dat je paard problemen heeft ter hoogte van de hals en/of rug”.

“Een andere blokkade die regelmatig voorkomt, is aan de lendenen. Deze blokkade is goed te herkennen doordat de rug van het paard doorzakt wanneer je er druk op uit oefent. Een andere mogelijkheid is dat het paard begint te trillen op zijn achterbenen, wat veroorzaakt wordt door pijn aan het bekken. Een paard dat schuin springt of minder kracht heeft bij het afzetten, heeft ook mogelijk last van zijn bekken”.

“Sommige paarden krijgen tijdens hun sportieve carrière ook met halsproblemen te kampen. Dit kan een paard op verschillende manieren uiten: kantelen van het hoofd, wegduwen van de neus, tandenknarsen of opvallend veel met zijn staart zwiepen. Ook een paard dat mank is; kan pijn aan de hals hebben. Soms is het mogelijk om deze problemen met het ‘blote’ oog te zien maar vaak is grondig onderzoek nodig om deze ongemakken in kaart te brengen”.

“Een vijfde probleem dat bij sportpaarden regelmatig de kop opsteekt, is algemene stijfheid in de spieren. In een eerdere blog (link) gaven we al enkele tips om stijve spieren bij paarden te voorkomen. Als je paard van één van bovenstaande problemen last heeft, is het in de eerste plaats belangrijk om professionele hulp in te lassen”, vertelt het team van Global Medics, “Zeker als de klachten blijven aanhouden. Een supplement om de spieren te ondersteunen, kan ook voor veel verlichting bij je paard zorgen, zoals bijvoorbeeld onze Muscle Relax”, gaan ze verder.

Muscle Relax werd speciaal ontwikkeld voor paarden met stijfheid ter hoogte van de rug- en nekspieren, paarden die vermoeide spieren hebben of paarden die snel getrasseerd raken. Het zorgt voor een algemene verbetering van de conditie, ondersteunt het skelet, verbetert de zenuwgeleiding en helpt de spieren te ontspannen en achteraf sneller te herstellen. Dit product bevat een hoge dosis Magnesium en Calcium, die een belangrijk onderdeel zijn van het skelet maar hebben ook een gunstig effect op het zenuwstelsel en de spierfunctie. Verder werd Muscle Relax verrijkt met vitamine D3 en Curcuma Longa, wat bijdraagt aan het behoud van soepele spieren en gewrichten.”


Klik hier voor meer informatie