Hippische evenementen trekken vaak veel publiek, maar helaas is die aandacht niet altijd positief. Beelden van paarden die sterk in de krul getrokken worden, en foto's van vermeende rollkür zorgen voor verschillende social media rellen. De Zwitserse hippische federatie (Fédération Suisse des Sports Equestres), die in 2014 ook al voorop liep met het in de ban doen van rollkür, werkt daarom ook proactief aan het welzijn van de paarden met oog op de reputatie en imago van de paardensport. Tot nu toe was het gebruik van slofteugels op het losrijterrein niet verboden in Zwisterland, maar alleen bij het losspringen en in de springproef. Maar vanaf 1 januari 2016 zal er een algeheel verbod op slofteugels komen, ook als er niet gesprongen wordt.

Artikel 7.9 paragraaf 3 luidt met ingang van 2016: ‘Het gebruik van slofteugels is verboden tijdens de wedstrijd, op het losrijterrein en tijdens prijsuitreikingen.’
De federatie is van mening dat elke suggestie van aantasting van het dierenwelzijn voorkomen moet worden, zodat het imago van de paardensport niet negatief beïnvloed wordt. Of de slofteugel correct gebruikt wordt of niet, speelt voor een onervaren toeschouwer geen rol.  ‘De manier waarop paarden gepresenteerd worden aan het grote publiek; de toeschouwers, de media, de sponsors en anderen, is van essentieel belang voor de toekomst van de hippische sport.’  gaf Hans Wyss, directeur van het Office Fédéral de la Sécurité Alimentaire et des Affaires Vétérinaires OSAV, in 2014 al aan. En nu ook met dit extra verbod werkt de FSSE hard aan het bewerkstelligen van zijn woorden.