De 14-jarige Max Sebrechts uit het Antwerpse Broechem won afgelopen zondag het wereldkampioenschap voor Children in het Sentower Park te Opglabbeek. Equnews wist de nieuwe Wereldkampioen te strikken voor een interview.

Je bent afgelopen weekend wereldkampioen geworden bij de children. Wat betekent deze overwinning voor jou? Ik ben natuurlijk heel blij met deze overwinning. Als iemand me twee jaar geleden had gezegd dat ik zou winnen, zou ik het waarschijnlijk nooit geloofd hebben. Twee jaar geleden zou ik nooit gedacht hebben dat ik zo ver kon geraken.

Had je zelf verwacht dat je zou winnen? Nee dat had ik nooit verwacht. Ik was al heel blij dat ik mocht meedoen aan dit wereldkampioenschap. Het was heel fijn dat ik de kans kreeg om aan zo een groot evenement deel te nemen. Natuurlijk had ik er op dat moment geen rekening mee gehouden dat ik kon winnen.

Winnen is natuurlijk niet mogelijk zonder een goede trainer. Wie traint jou en hoe gaat dat in zijn werk? Ik probeer dagelijks te rijden maar dat lukt niet altijd door het vele schoolwerk. Toen ik zes jaar oud was heeft Ilse Dirickx mij leren paardrijden. Zij heeft mij tot mijn twaalfde getraind. Daarna is Julien Bergot bij ons als ruiter in dienst gekomen, hij heeft toen ook Ilse haar taak als trainer overgenomen.

Nu traint Julien mij en mijn paarden bijna dagelijks en hij coacht me ook tijdens wedstrijden. Ik heb zowel van Ilse als van Julien veel bijgeleerd. Vorige winter hebben zowel Julien als ik les gekregen van Brecht Bille. De laatste maanden krijg ik ook wekelijks les van Jeroen De Winter.

12716256_10153509718793299_4877231786931728640_o

Je bent wereldkampioen geworden bij de paarden terwijl je ook nog actief bent bij de pony’s. Is er een groot verschil tussen paarden of pony’s rijden? Ik ben eerlijk gezegd pas in de paasvakantie van vorig jaar met paarden beginnen te rijden. Ik heb toen ook meteen een eerste parcours gereden. Het eerste paard waarmee ik reed was Fantast, het paard van mijn nonkel Jef Sebrechts. Ik rijd hem nu nog steeds en ben heel dankbaar dat ik dit toppaard mag rijden. Het tweede parcours dat ik met een paard reed, was pas in de zomervakantie. Ik vond de overgang van pony’s naar paarden eigenlijk niet zo moeilijk. Ik heb er weinig problemen mee gehad en ik heb deze overgang dan ook vrij snel en zonder problemen kunnen maken.

Ga je jezelf nog kunnen motiveren op ponywedstrijden nu je wereldkampioen bij de children bent? Ja hoor! Ik ga proberen om nog mooie resultaten neer te zetten bij de pony’s. Ik hoop zeker en vast nog op enkele mooie klasseringen in de 1.25-1.30m proeven. Ik ga proberen om paarden en pony’s zo goed mogelijk te combineren.

Wat zijn je ambities voor de toekomst? Ik zou graag binnenkort de grote tour voor junioren rijden en daar ook mooie prestaties neerzetten. Ik wil ook nog veel goede resultaten behalen bij de pony’s.

Tot slot, wie is je grootste voorbeeld? Ik kijk enorm op naar Pieter Devos. Hij is echt een hele goede ruiter en heeft al verschillende mooie prestaties neergezet.