Het voor paarden gevaarlijke en besmettelijke rhinopneunomie heeft aan zeker vijf paarden in Friesland, Drenthe en Flevoland het leven gekost.
De dieren hadden ernstige verlammingsverschijnselen en zijn afgemaakt. Onder paardenliefhebbers heerst onrust, zegt dierenarts Marco de Bruijn van het paardenziekenhuis in Oldeholtpade, onderdeel van Dierenkliniek Wolvega. Een van de eigen paarden van de kliniek vertoonde begin mei verlammingsverschijnselen. Het bleek besmet met de zwaarste en gevreesde variant van het virus en is geëuthanaseerd. Dertig paarden die bij de paardenkliniek aan de Stellingenweg stonden voor behandeling bleken ook besmet. Zij zijn ondergebracht in een leegstaande boerderij in de buurt en staan in quarantaine. Het gros van deze groep werd slechts verkouden, vier kregen ook neurologische klachten. ,,Maar zij zijn aan de beterende hand. De situatie is stabiel’’, aldus De Bruijn.

Vier dodelijke gevallen

Hij bevestigt nog vier dodelijke gevallen in de directe omgeving, waaronder in de aangrenzende provincies Drenthe en Flevoland. Meer informatie geeft hij niet. Een uitbraak wordt gezien als anti-reclame en uit angst voor inkomstenderving niet altijd wereldkundig gemaakt door getroffen paardenhouderijen. Om uitbreiding te voorkomen moet een stal met een ziek paard ‘op slot’. Paarden besmetten elkaar door neuscontact en proesten. Ook de mens kan het virus via besmet paardensnot overbrengen.

Incubatietijd

Veel paarden zijn drager van rhino. Af en toe slaat het virus toe in de zwaarste variant. Het paardenziekenhuis ging na de ontdekking direct dicht. ,,Die richtlijn voor dierenartsen is niet bindend, maar je sluit de deur om verspreiding te voorkomen.’’ Als iedereen dat doet, kunnen paardenevenementen zonder gevaar doorgaan, zegt de dierenarts. Hij raadt wel aan zekerheidshalve contact met ‘vreemde’ paarden te vermijden. Woensdag opent het grondig ontsmette paardenziekenhuis de deuren weer. Maar de vlag gaat nog niet uit bij De Bruijne. Pas over een week is de incubatietijd van het laatste slachtoffer voorbij. ,,Dan weten we of het hier bij blijft.’’ Het ziekenhuis is door de sluiting zeker enkele tonnen aan inkomsten misgelopen. De Bruijne pleit voor een preventief vaccinatieprogramma om grote uitbraken te voorkomen. De kliniek verzorgt woensdagavond (Hotel van der Valk, Wolvega) een voorlichtingsbijeenkomst over het rhinovirus.