Het Britse jonge talent Harry Charles zei onlangs in een interview dat drievoudig kampioen en de huidige titelhouder, de Zwitser Steve Guerdat, "een beetje een magische relatie met de wereldbekerfinale heeft" en daar heeft hij gelijk in. Weinigen die er getuige van waren, zullen zijn elektriserende winnende ronde vergeten toen hij in 2015 voor het eerst de trofee optilde in het Thomas & Mack Centre in Las Vegas (VS) met Albfuehren's Paille. En een jaar later deed hij het opnieuw in de Scandinavium Arena in Gothenburg (SWE), dit keer met Corbinian. 

Veel geschiedenis

De laatste keer dat de finale plaatsvond, was in 2019 op dezelfde Zweedse locatie, waar hij Alamo naar de overwinning stuurde vóór twee mannen die sindsdien zelf veel geschiedenis hebben geschreven. De Zwitserse landgenoot Martin Fuchs werd tweede met de briljante Clooney, die later dat jaar individueel Europees goud won, en in 2021 claimde Fuchs teamgoud en individueel zilver op de Longines FEI Jumping European Championships in Riesenbeck (GER) met een andere briljante schimmel, Leone Jei.

De derde plaats tijdens de finale van 2019 ging naar de Zweedse Peder Fredricson, die sindsdien ook een echte topperiode achter de rug heeft. De Europese kampioen van 2017 steeg naar de eerste plaats op de wereldranglijst na fenomenale resultaten, waaronder individueel brons op de Europese kampioenschappen, slechts een paar weken nadat hij teamgoud voor zijn land had gewonnen op de Olympische Spelen van Tokio 2020. Peder zal volgende week in Leipzig niet deelnemen, maar de familie Fredricson zal worden vertegenwoordigd door zijn oudere broer Jens, die zich op comfortabele wijze kwalificeerde door als achtste te eindigen in de West-Europese Liga 2021/2022.

19 landen

De 36 deelnemende atleten vertegenwoordigen 19 verschillende landen en onder hen is een andere drievoudige winnaar, de Duitser Marcus Ehning, die ook al veel glorie gekend heeft tijdens zijn grote carrière. In 2003 won hij de wereldbeker met Anka in Las Vegas (VS), in 2006 met Sandro Boy in Kuala Lumpur (MAS) en in 2010 opnieuw met Noltes Küchengirl en Plot Blue.

Deze keer brengt hij de krachtpatser Stargold mee, wiens enthousiasme voor zijn werk de toeschouwers het voorbije jaar en nog meer heeft weten te bekoren.

Slechts één andere ruiter heeft een hattrick van overwinningen behaald en dat is de Braziliaan Rodrigo Pessoa die tussen 1998 en 2000 absoluut onklopbaar bleek met de superhengst Baloubet du Rouet.

Als Guerdat deze keer opnieuw aan het langste eind trekt, schrijft hij geschiedenis als de eerste viervoudige kampioen. Er staat dus heel wat op het spel voor hem en er is geen betere man onder druk. Hij brengt dit keer de 13-jarige ruin Victorio des Frotards mee voor de strijd. Maar op de startlijst staan ook nog twee voormalige kampioenen.

Moeilijk te geloven

Het is moeilijk te geloven dat er zoveel jaren zijn verstreken sinds het glorieuze duo van John Whitaker uit Groot-Brittannië en de magische Milton in 1990 de eerste van hun twee opeenvolgende titels wonnen. En het is nog moeilijker te geloven dat John nog steeds zo competitief is dat hij op zijn betrouwbare 14 jaar oude ruin Equine America Unick du Francport, samen met zijn 20 jaar oude neef Jack Whitaker en de 22 jaar oude Harry Charles deel uitmaakt van het Britse contingent op het evenement van dit jaar.

Wat een verhaal zou het zijn als John die titel nog eens zou kunnen winnen, 32 jaar na datum.....

De laatste van de vier vorige winnaars is de kampioen van 2017 McLain Ward, momenteel 12e op de wereldranglijst en een van de negen ruiters die de VS vertegenwoordigen op de finale van dit jaar. En niemand denkt dat deze Amerikaan de cijfers opmaakt.

Hij boekte die gedenkwaardige overwinning met de merrie HH Azur die de hele week foutloos was op eigen bodem in Omaha (VS) en na 16 eerdere pogingen was het emotioneel in de nasleep. Hij bracht het Amerikaanse aantal overwinningen in de wereldbekerwedstrijden op 10 en evenaarde daarmee het Duitse record, maar het jaar nadien zegevierde Beezie Madden in Parijs (FRA), zodat de Amerikaanse atleten nu de voorsprong hebben met 11 overwinningen in totaal.

Startlijst 

Ward rijdt dit keer op de 13-jarige ruin Contagious en zal waarschijnlijk vanaf het begin een grote indruk maken. Andere opvallende namen op de startlijst zijn zijn landgenote, de gedecoreerde veterane Margie Goldstein Engle, de Ier Conor Swail, die dankzij spectaculaire prestaties in het Amerikaanse circuit dit seizoen naar de zevende plaats op de wereldranglijst is gestegen, en zijn landgenoot Denis Lynch, die aan de top van de West-Europese ranglijst staat.

De Nederlander Harrie Smolders is zelden ver van het scherpst van de snede, net als de Belg Jos Verlooy, terwijl de Duitser David Will, 16e op de huidige ranglijst, vorig jaar in sensationele vorm was met C Vier 2 in Riesenbeck, waar hij teamzilver hielp winnen en individueel zevende werd met de 14-jarige ruin, die gekwalificeerd is voor de finale in Leipzig.

Maar sinds het verhaal begon met een overwinning van de Oostenrijker Hugo Simon in 1979 zijn er bij elke finale altijd wel een paar verrassingen. Oostenrijk wordt deze keer vertegenwoordigd door Max Kühner, terwijl ook Egypte, Finland, Frankrijk, Hongarije, Litouwen, Noorwegen, Saoedi-Arabië, Syrië, de Verenigde Arabische Emiraten en Oezbekistan de vlag van hun land zullen voeren. En met de Duitse Frank Rothenberger die de parcoursen ontwerpt, kunnen ze een grote uitdaging verwachten.

De Longines FEI Jumping World Cup™ Final 2022 zal ongetwijfeld nog meer relatief onbekend talent aan het werk zetten en drie dagen supersport bieden, te beginnen met de openingswedstrijd Speed op donderdag 6 april, gevolgd door de Jump-Off wedstrijd op vrijdag 7 april en de beslissende Derde Finale op zondag 10 april, wanneer de kampioen van 2022 zal worden gekroond.

Bron: persbericht FEI