16 uur beweging per dag, een sociale omgang en frisse lucht maken deel uit van de levensinhoud van paarden in het wild. In de paardenhouderij wordt voor elk paard ten minste twee uur vrije beweging per dag voorgeschreven. Volgens Rüße is de Warendorfse Staatsstoeterij een instelling die een paradepaardje van de staat is en die zich daarom bewust moet zijn van haar voorbeeldfunctie en de dierenbeschermingswetten.

Deze voorbeeldfunctie was onlangs in de zaak Ankerhold niet vervuld. Het parlementslid heeft nu aan de deelstaatregering de vraag gesteld of het houden van hengsten wel geschikt is voor de paarden. Was aan de eisen voldaan en zo ja, hoe heeft het veterinair bureau dit gecontroleerd? 

De minister van Milieu, Landbouw, Natuurbehoud en Consumentenbescherming Ursula Heinen-Esser heeft de vraag namens de deelstaatregering op 25 november 2021 beantwoord. Zij benadrukte dat paardeneigenaars niet verplicht zijn de tijdstippen waarop hun paarden vrij rondlopen nauwkeurig bij te houden, dus ook niet de staatsstoeterij. In het antwoord staat verder: "In de fokstations wordt zes dagen per week voldaan aan de minimumeisen voor de verplaatsing van de paarden. Voor een deel kan ook daarbuiten bewegingstijd worden aangeboden." Volgens hun verklaringen zou in 2021 "iets meer dan de helft" van de bezette stoeterijen ook op zondag vrije beweging kunnen garanderen.

Kennelijk ziet het ministerie echter in dat de huidige procedure verbetering behoeft: samen met het Rijksinstituut voor de vormgeving van de arbeid wil het ministerie besprekingen voeren over de invoering van een nauwkeurige regeling van de werktijden, ten einde het houden van paarden in het weekend te verbeteren.

Bron: St.George 

Foto: Photo by Marylou Fortier on Unsplash