Jens Wawrauschek is geen typische telg uit een familie van ruiters. Hoewel zijn passie voor paarden altijd aanwezig was, bleef de paardensport voor zijn familie vooral een hobby. Maar voor Jens was dit niet genoeg. Na zijn middelbare school besloot hij zijn horizon te verbreden en ging hij aan de slag in de stal van Olympisch kampioen Lars Nieberg, die destijds het Gestüt Wäldershausen in Homberg/Ohm leidde. Deze ervaring wekte zijn interesse verder, waarna hij een opleiding tot evenementenmanager volgde en daarnaast bedrijfseconomie studeerde in Bremerhaven. "Zelf tijdens mijn studie bleef ik actief in de paardensport. Na mijn werk als eventmanager trainde en verkocht ik nog steeds sportpaarden," herinnert Jens zich.

Na zijn studies lonkte de paardenwereld opnieuw en vond Jens de perfecte balans tussen zijn passies: werken met paarden en klantenservice. Hij kreeg de kans om aan de slag te gaan bij de gerenommeerde stal van Paul Schockemöhle, waar hij zich bezighield met het trainen en vermarkten van sportpaarden. Deze ervaring bracht hem naar Holger Hetzel en uiteindelijk naar Hans Horn in Nederland. “Tijdens deze perioden heb ik veel geleerd over het selecteren van de beste jonge springpaarden en hun ontwikkeling tot op kampioensniveau,” vertelt Jens. Hier ontwikkelde hij ook zijn scherpe oog voor welke paarden het beste bij welke ruiters passen.

Warstein als perfecte uitvalbasis

In 2015 waagde Jens de sprong naar zelfstandigheid en richtte hij zijn eigen bedrijf op: 'Jens Wawrauschek Horses'. Dankzij de ruime en professionele accommodatie van de familie Cramer in Warstein, kon hij zich volledig richten op de training en verkoop van kwaliteitsvolle springpaarden, gecombineerd met een uitstekende after-sales service voor zijn klanten. "Destijds had ik eigenlijk geen idee waar Warstein precies lag," lacht hij nu. Volgend jaar viert Jens tien jaar in Warstein, en hij is inmiddels verknocht geraakt aan de voordelen van deze locatie, net als zijn partners en klanten. Warstein ligt centraal in Europa en is uitstekend bereikbaar, met relatief korte reistijden naar belangrijke paardenlocaties zoals Peelbergen en Opglabbeek, en nabij grote luchthavens zoals Frankfurt, Amsterdam en Düsseldorf. Het pittoreske dorpje aan de rand van het Sauerland blijkt dus de ideale plek voor de handel en opleiding van sportpaarden. "Ik heb nu een langdurig pachtcontract met de familie Cramer, en voor deze stabiele situatie ben ik erg dankbaar."

Hoewel Jens zelf successen heeft behaald op concoursen tot op 1,60 meter-niveau, ligt zijn focus op iets anders. "Mijn hoogste doel is de langetermijnontwikkeling van mijn paarden. Hun individuele groei is voor mij een essentieel onderdeel van het succes. Uiteindelijk draait het erom dat de paarden perfect passen bij hun nieuwe eigenaren," legt Jens uit. Deze filosofie vormt de kern van zijn werk als ruiter en paardenhandelaar: de juiste match vinden en ervoor zorgen dat paarden en ruiters samen het beste uit elkaar halen.

Passie en expertise

Met zijn jarenlange ervaring en brede kennis van de internationale paardensport, weet Jens Wawrauschek als geen ander hoe hij de perfecte match kan maken tussen paard en ruiter. Zijn passie voor het vak, gecombineerd met een scherp oog voor talent en kwaliteit, maken hem tot een waardevolle partner voor ruiters en investeerders die op zoek zijn naar het beste voor hun sportpaarden. Bij 'Jens Wawrauschek Horses' draait alles om de harmonie tussen paard en ruiter – en die harmonie weet hij steeds weer te realiseren.