Op de persconferentie maakte premier Rutte en minister van Volksgezondheid De Jonge bekend dat iedereen van 18 jaar en ouder vanaf zaterdag een coronapas moet laten zien, bij het bezoeken van een sportlocatie. Dus ook bij het bezoeken van paardenwedstrijden. Het gevolg hiervan is dus dat alle ruiters, vrijwilligers en publiek gevaccineerd of getest moeten zijn. 

De Tweede Kamer zal vandaag debatteren over het nieuwe coronapakket van het kabinet. De sportwereld liet eerder al luid en duidelijk zijn ongenoegen blijken. "Dit doet het ergste vrezen. Vooral voor het sporten op de club", aldus Marc van den Tweel, algemeen directeur sportkoepel NOCNSF. 

Er speelt heel veel onvrede op bij sportbonden dat het kabinet het belang van sport niet serieus neemt. De KNHB in een verklaring: "Sporten is juist gezond en levert een bijdrage aan het welzijn van iedereen, zeker tijdens deze coronapandemie." 

Naast principiële bezwaren is de maatregel volgens de sportbonden ook onuitvoerbaar. De meeste verenigingen zijn sterk afhankelijk van vrijwilligers en helpende ouders. Met het controleren van de coronapas in sportkantines, hebben de verenigingen hun handen al vol. Nu de coronapas vanaf zaterdag in de hele sportaccommodatie toegepast moet worden, zijn extra vrijwilligers nodig die zeven dagen per week moeten controleren. 

Tenslotte twijfelen de sportbonden aan de werking van de coronapas voor het tegengaan van de besmettingen. "Actief sporten geeft geen of een zeer beperkt risico op verspreiding van het virus en zou aangemoedigd moeten worden in plaats van belemmerd", zegt Van den Tweel. 

Uit bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt dat 1,2 procent van de te traceren besmettingen bij vrijetijdsbesteding zoals op sportclubs plaatsvindt. Hierbij moet wel gezegd worden dat besmettingen buiten het huis veel moeilijker te herleiden zijn. Wel blijft het aantal van besmettingen in de vrijetijdsbesteding al een tijdje hetzelfde. 

Bron: volkskrant.nl