Volgens Quote zijn de aandeelhouders Tops en McCourt volledig uitgekeken op elkaar. Corona was in 2020 een ramp voor de organisatie met slechts twee van de 16 tot 20 events die dat jaar normaliter op de agenda stonden. Het gevolg hiervan was een miljoenenverlies. In het oog van de coronastorm stonden Tops en Fred van Lierop, vanuit kamp-Tops zestien jaar geleden aangesteld als bestuurder, er alleen voor, bepleiten ze. McCourt bonsde pas oktober dit jaar stevig op de deur, nadat hij weer mede-directeur werd, naast Van Lierop.

Deadlocksituatie 

De Amerikaan ging er direct met gestrekt been in. Reden is dat de twee aandeelhouders al veel langer fundamenteel van inzicht verschillen. Tops en McCourt zijn het over vrijwel niks met elkaar eens, behalve dat ze hun partnerschap snel moeten beëindigen. Maar hoe? McCourt heeft wel een idee. De een koopt de ander uit, en wel via een enveloppenprocedure, een mexican shootout. Want, zo stelt McCourt, hij en Tops bevinden zich in een 'deadlocksitutatie'.

Muurvast 

Ze zitten muurvast, zegt McCourt. Er was wel een oplossing en die heette Lars Windhorst. De omstreden Duitse zakenman kwam in 2019 overeen dat hij €169 miljoen voor de aandelen van McCourt zou betalen. Een reeks rechtszaken later wacht de Amerikaan nog altijd op het merendeel van zijn geld. Met als gevolg dat hij aan Tops vastgeketend blijft.

Boegbeeld Tops laten verdwijnen

Quote schrijft dat de sleutel om los te komen, volgens McCourt de aandeelhoudersovereenkomst uit 2020 is waar de deadlockbepaling in staat. Volgens McCourt schrijft die voor dat als de twee directeuren tijdens twee achtereenvolgende bestuursvergaderingen het niet unaniem eens worden over bepaalde 'zeer belangrijke beslissingen', een van beide de uitkoopprocedure mag starten. En dus liet McCourt zijn bij Zuidaskantoor Stibbe ingehuurde toga's een brief versturen. Tegelijk wil hij 'boegbeeld' Tops laten verwijderen.

Een bod in de brievenbus

Volgens Tops is er geen sprake van een patstelling. Toch ziet hij zich plots geconfronteerd met de situatie waarin McCourt een bod in een envelop stopt bij de notaris. Moet hij meedoen? Of juist de boel negeren? Weigeren? Tops' vlucht naar voren: de Ondernemingskamer, waar de zitting 23 december plaatsvond. Langs deze weg wil hij McCourt tijdelijk wieberen als mede-directeur.

Gunstig sponsorcontract

En dat moet met een spoed, liefst vóór 31 december. Dan eindigt namelijk de onderhandelingsperiode met hoofdsponsor Longines over een nieuw vijfjarig contract, goed voor een bedrag dat kan oplopen tot ruim €20 miljoen per jaar. Een jaarlijkse plus van €5 miljoen op de aflopende overeenkomst. Tops en Van Lierop willen tekenen, maar McCourt wil niet meedoen. Dat zou een enorme hap betekenen uit de jaarlijkse inkomsten. De Amerikaan vindt dat de Global Champions-reeks té afhankelijk is van deze hoofdsponsor. Er is volgens hem veel meer geld te slepen uit het hele gebeuren.

Vandaag doet de Amsterdamse Ondernemingskader uitspraak. 

Bron: Quote 

Lees hier het volledige artikel op Quote.