Recent is nogmaals gebleken dat de oplopende kosten om deel te nemen aan (inter)nationale wedstrijden onder druk staan. Anderzijds blijven de eisen van deelnemers enorm hoog en staan organisaties onder druk. "Het lijkt een onhoudbare situatie te worden, zeker voor eenmalige organisaties. Er moet een consensus gevonden worden tussen het grote eisenpakket van de deelnemers, de FEI eisen en opgelegde kosten alsook de marges van organisaties." klinkt het. "Het is te eenvoudig om met de vinger naar één partij te wijzen!"

Sport moet zelfbedruipend zijn

Het grote probleem dat zich tegenwoordig stelt is dat de sport niet langer zelfbedruipend is. Op verschillende niveau's van de sport is het de horeca en/of sponsoring van het evenement die voor een positieve balans moet zorgen. Dat zet organisaties en sport-gerelateerde kosten onder druk. "Daarbij valt op dat bij sommige organisaties de verkeerde focus wordt gelegd. Neem nu een internationale wedstrijd. De VIP's en sponsors zijn belangrijk, maar geen entertainment zonder de ruiters. Die gaan en staan waar wij willen," vertelt een groom aan onze redactie. "Het is dus even belangrijk om de grooms en paarden goed te verwennen."

"Als de sport al zelfbedruipend zou zijn, dan kan de focus van de balans tussen de specifieke kosten en opbrengsten volledig bij de sport blijven," reageert een organisator. "Vandaag zijn de opgelegde kosten voor de sport alleen torenhoog. Je moet al twee dierenartsen hebben op een CSI-evenement. Er loopt meer dan een handvol stewards en dan zijn er nog de vele juryleden die we niet alleen per dag moeten betalen, maar ook van slaapplaats en eten moeten voorzien. Tel daarbij de kost van stallen, hindernismateriaal en piste personeel en uiteraard ook de winstsommen, dan is de balans snel gemaakt... op geen enkel moment is de sport zelfbedruipend en dient de horeca of sponsoring bij te dragen tot de dekking van de kosten."

In een open vraag dient dus nagegaan worden hoe de verschillende partijen kunnen samenwerken om een nieuwe balans te vinden ten voordele van de sport...

Volgende maand meer in JUMP-OFF