Er is de laatste tijd veel commotie over voedsel, met name over vlees. Zo zit paardenvlees in veel meer producten dan je zou denken. Paardenvlees is goedkoop en wordt als gezond alternatief in de markt gezet. Maar waarom is dit vlees zo goedkoop? En is het wel echt zo gezond? Gisterenavond besteedde het programma Tros Radar aandacht aan de misstanden in de paardenvlees industrie, vooral waar het vandaan komt en hoe gruwelijk de paarden behandeld worden. Na deze vreselijk beelden is heel Nederland in rep en roer, maar hoe zit dat eigenlijk met de supermarkten en snackfabrikanten van voedsel waarin paardenvlees verwerkt is? Worden ook zij wakker? Veel van ons paardenvlees komt uit Noord- en Zuid-Amerika en leggen vaak een enorme lijdensweg af voordat zij geslacht worden. Nederland importeert gemiddeld 7000 ton paardenvlees per jaar. Dat komt neer op ongeveer 40.000 paarden per jaar. Bedenk daarbij dat naast Nederland ook nog grote afnemers zoals België en Frankrijk zijn de grootste afnemers van paardenvlees uit Noord- Zuid-Amerika zijn. Onder de Belgische afnemers vinden wij onder andere Velda, dat vlees verwerkt voor de supermarkten Jumbo en Deen. Daarnaast heeft de klantenservice van Jumbo in 2013 laten weten ook vlees af te nemen van Groenveld. Groenveld doet zaken met verschillende slachterijen in Midden en Zuid-Amerika. Het Nederlandse bedrijf Visser van Walsum heeft zelfs een eigen slachterij in Jerez, Mexico.

Er is een petitie gestart, Help jij ook mee om dit soort praktijken te stoppen?

Lees hier enkele reacties van onder andere Jumbo, Albert Hein, Dutch Meat Importers Association en Beckers hadden naar aanleiding van het onderzoek van Tros Radar.

Jumbo

Reactie van Jumbo tegenover Radar: Onze leverancier garandeert ons dat alle eisen worden nageleefd. Niet alleen uit ethische overwegingen, maar ook vanuit de behoefte aan kwaliteit. Immers, enkel vlees afkomstig van goed behandelde en niet gestresste dieren de gewenste kwaliteit garandeert. Ook hierop controleert de leverancier zelf. Wij zien geen enkele reden om hieraan te twijfelen. Mocht onverhoopt anders blijken, dan zullen wij maatregelen nemen. Lees hier de complete reactie van Jumbo.
Jumbo heeft dinsdagmorgen op haar eigen Facebookpagina aangekondigd een onderzoek in te stellen: ‘TROS Radar heeft in haar uitzending aandacht besteed aan de manier waarop paarden worden behandeld voor en op het moment dat zij worden geslacht. Wij zijn geschokt door deze reportage. Onze leveranciers hebben eerder aan ons bevestigd keurig naar alle geldende regels te handelen. Wij hebben nooit redenen gehad om daaraan te twijfelen, maar zullen de zaak direct onderzoeken. Als we onjuistheden tegenkomen of als onze leveranciers dit niet voor 100% kunnen uitsluiten, zullen wij de samenwerking direct beëindigen. Jumbo wil geen paardenvlees verkopen waarvoor dieren onnodig hebben geleden.’

Albert Heijn

De Albert Heijn geeft ook aan uit Argentinië en Urugay paardenvlees te halen. Reactie AH tegenover Radar: Het vlees voor de paardenvleeswaren die Albert Heijn verkoopt (paardenrookvlees en paardenworst) komt uit Zuid- en Midden Amerika en Roemenië. Er wordt voldaan aan aan wettelijke EU-eisen die door de lokale Overheid en het importerend land worden gecontroleerd. Het toezicht is een primaire verantwoordelijkheid van de Overheid van het land van herkomst.

DMIA

Reactie DMIA ( Dutch Meat Importers Association): Bij alle slachthuizen wordt gewerkt conform Europese regelgeving. EU erkende slachthuizen worden onderworpen aan zeer strenge eisen en er is ten alle tijde controle ter plaatse.

Beckers

Reactie van snackfabrikant Beckers: IZICO Nederland bv importeert géén paardenvlees voor gebruik in haar Beckers retailproducten voor de Nederlandse markt. Onze producten zijn vrij van paardenvlees op enkele producten na die door derden worden geproduceerd. Hier bepaalt de producent waar zij het vlees importeren. Wij zijn momenteel naar aanleiding van uw berichtgeving en de uitkomsten van het onderzoek van Eyes on Animals samen met hen hierover in gesprek
Voor meer informatie en de volledige reacties van klanten kijk op de site van Tros Radar. Bron: Horses/ Tros Radar