Sanne Voets was dit jaar op het WK paradressuur in Herning met haar Demantur RS2 N.O.P. oppermachtig en won twee maal individueel goud in Grade IV en was lid van het goud winnende team.


Op de eerder gepubliceerde longlist van sporters die in aanmerking kwamen voor een nominatie, stonden ook de para dressuurploeg, bondscoach van de paradressuur Joyce van Rooijen-Heuitink en de springploeg van TeamNl.


"NOC*NSF heeft vandaag de nominaties bekendgemaakt voor de verkiezing van Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Paralympische sporter en Coach van het jaar 2022. Op basis van de shortlist die NOC*NSF en de NOS eerder publiceerden, heeft de vakjury onder leiding van voorzitter Bas van de Goor voor iedere categorie drie kandidaten gekozen die vanwege hun prestaties in het afgelopen jaar kans maken op een eretitel."

De genomineerden zijn:

Sportman van het jaar 2022
Thomas Krol (langebaanschaatsen)
Harrie Lavreysen (baanwielrennen)
Max Verstappen (autosport)

Sportvrouw van het jaar 2022
Irene Schouten (langebaanschaatsen)
Suzanne Schulting (shorttrack)
Annemiek van Vleuten (wegwielrennen)

Sportploeg van het jaar 2022
Aflossingsploeg 3000m vrouwen (shorttrack)
Estafetteploeg 4 x 400m vrouwen (atletiek)
Team Jumbo-Visma mannen (wegwielrennen)

Paralympische sporter van het jaar 2022
Diede de Groot (rolstoeltennis)
Jetze Plat (para-wegwielrennen en para-triatlon)
Sanne Voets (para-dressuur)

Coach van het jaar 2022
Eelco Meenhorst (roeien)
Jeroen Otter (shorttrack)
Sarina Wiegman (voetbal)

De vakjury mag uitzonderlijke prestaties die na de verkiezingsperiode (maar uiterlijk 18 december) plaatsvinden, ook nog met een wildcard toevoegen aan de genomineerden.

Stem procedure
De daadwerkelijke stemming vindt digitaal plaats op maandag 19 en dinsdag 20 december. Topsporters kiezen in de sporterscategorieën, coaches brengen hun stem uit voor de allerbeste coach. De stemmen van de sporters en coaches tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden (die in alle categorieën stemmen) bepalen de overige 50 procent.