Een dierhouder is bij wet verplicht om zijn dieren te beschermen, maar de omheining bestond hier uit twee stroomdraden, midden in het leefgebied van de roedel in het Drents-Friese Wold. Uit recente cijfers van BIJ12 blijkt dat de wolf van 1 november 2022 tot 15 februari 2023 vier keer een aanval deed op grote landbouwhuisdieren in Drenthe. In de periode van 1 augustus 2022 tot 31 oktober 2022 deed de wolf een even groot aantal aanvallen op grote landbouwhuisdieren.
Mekel dacht dat het zo'n vaart niet zou lopen met een wolvenaanval. "In Duitsland bestaat het eten van de wolf maar voor een half procent uit pony's. Ook stonden de dieren in kuddeverband op het terrein. In buitenlandse natuurgebieden wordt vooral de combinatie van pony's en runderen weinig aangevallen."

Een paardenhouder in de buurt zei te vermoeden dat het dier er al zo'n twee dagen lag. Het dna is gisteren nog niet afgenomen. Omdat de pony lang in het water lag is de kans klein dat dna-onderzoek resultaat oplevert. De pony had een wond aan de achterkant van het been, typerend voor een aanval door een wolf.
Als Drentse wolvenconsulent geeft Mekel advies aan Drentse dierhouders over hoe ze hun schapen, geiten, pony's en paarden kunnen beschermen tegen de wolf. Hij informeert dierhouders over de Drentse subsidieregeling die er is voor wolfwerende rasters.

Mekel gaat met Natuurmonumenten bespreken of de dieren moeten worden verwijderd of dat er een wolfwerend raster moet komen. In een reactie laat Natuurmonumenten weten hier geen plannen voor te hebben.

bron: RTV drente