Politiepaard Eric, vernoemd naar de Amsterdamse oud-hoofdcommissaris Eric Nordholt, is woensdag overleden op de Paardenkamp in Soest. Eric werd 30 jaar.

Eric ging woensdagochtend zoals elke morgen naar buiten in de paddock om met de andere paarden te spelen. ,,Eric was gaan liggen, we moesten hem ondersteunen om hem in de benen te krijgen. Dat lukte niet, dus hebben we besloten om hem te laten inslapen", vertelt IJsbrand Muller (49), beheerder van de Paardenkamp op boerderij Vosseveld aan de Birkstraat in Soest. Trots De ouderdomskwalen begonnen de laatste weken steeds meer op te spelen bij het Groninger paard. Muller: ,,'Hoe lang gaat dit nog goed?', vroegen we ons af. Toch kwam zijn overlijden heel plotseling. Hij heeft geen pijn gehad en niet geleden. Eric was een trots paard en heeft dat tot het laatste moment uitgestraald."
 Eric ging in 2009 onder grote belangstelling van het publiek met pensioen. © anp.
Na 19 dienstjaren ging Eric in 2009 met pensioen op De Paardenkamp, het nationaal rusthuis voor paarden in Soest. Eric werd door de bereden politie geëscorteerd en feestelijk onthaald door honderden mensen. Dapper Er werd beweerd dat Eric het dapperste politiepaard van Amsterdam was. ,,Eric was een commandantpaard, hij ging altijd voorop in de strijd. Dat was ook aan hem te merken: hij ging voor niemand aan de kant", herinnert Muller zich. ,,Als we zijn stal wilden ophooien, weigerde hij aan de kant te gaan. Hij was eigenzinnig, maar niet lastig. Een echte Groninger, zeiden we hier wel eens."
Voetbalrellen Eric was aanwezig bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002, maar hij zal door het Amsterdamse korps vooral worden herinnerd om zijn heldhaftige optredens bij voetbalrellen, zoals ooit bij een wedstrijd van Ajax tegen NEC. Het paard was bekogeld met stenen en had een ernstige hoofdwond opgelopen. Terwijl het bloed over zijn hoofd gutste, liet Eric zich niet uit het veld slaan. ,,Omroep MAX zond ooit een filmpje van die rellen uit, daarop was te zien dat Eric gewoon bleef staan terwijl er stenen naar hem werden gegooid. Hij had ook een klein littekentje op zijn hoofd."