In de serie op "Op weg naar.." volgen we Renske Kroeze tijdens haar voorbereidingen op het EK Landelijke ruiters dat van 20 tot 23 augustus in Helvoirt plaats zal vinden.

Renske Kroeze is geen onbekende in de Nederlandse Eventing en begon haar opmars in de internationale sport na het behalen van de KNHS Z titel Eventing in 2009 met top paard Sunny. Het jaar daarop is de combinatie niet te stuiten in Varsseveld en pakt het Nederlands Kampioenschap bij de Young Riders.  In 2011 is het weer Kroeze die aan de haal gaat met een Nederlandse titel, ditmaal  voor CIC2* Eventing.
Daarmee werd de basis gelegd voor deelname aan haar eerste EK landelijke ruiters vier jaar geleden. En ook dit jaar zit ze bij de selectie en zal wellicht de Nederlandse eer in Helvoirt gaan verdedigden.
"Mijn eerste EK was in het Engelse Aston le Walls. Dat was een super gave ervaring. De teamspirit is erg groot op een EK landelijke, niet alleen binnen je eigen team, maar ook tussen de andere teams. Echt heel bijzonder!" vertelt de amazone die op nog geen steenworp van Outdoor Helvoirt (in Biezenmortel) met haar met vriend Max woont.
"Dit jaar wordt het EK in Helvoirt gehouden en dat maakt het voor mij super leuk. Ik ben namelijk lid bij de organiserende vereniging in Helvoirt. Het is dus een thuiswedstrijd en daar presteren zou het extra speciaal zijn. Mijn paard heet Jane Z, ze is een 9-jarige merrie van Johnny Boy x Hornet Rose die gefokt is door Dhr. Kemps uit Helvoirt. Ik rijd haar nu ruim een jaar en in die tijd zijn we een hecht team geworden. Jane is echt mijn maatje."
 
"Op dit moment is de voorlopige selectie nog vrij groot en het is nog lang  geen augustus, maar tot op heden verloopt het seizoen voorspoedig." zegt Renske. Toch heeft de combinatie al een goede start gemaakt tijdens de CIC** van Fontainebleau.  "Daar hadden we een fijne dressuurproef en zowel een foutloos springparcours als cross."
Na Fontainebleau volgde de eerste observatiewedstrijd in Oudkarspel. Ook daar zetten Jane en Kroeze  een goede prestatie neer. Uiteindelijk sluiten ze de wedstrijd op een zevende plaats af en zijn van de hele selectie de beste combinatie dat weekend.
Aankomend weekend (21-24 mei)  zal Renske van naar  Maarsbergen gaan om daar een CIC** te rijden. Fingers crossed!!
Wat is het EK landelijke ruiters? Het Europees Kampioenschap voor Landelijke Ruiters, in het Engels Rural Riders, stamt uit de begintijd van de (landelijke) wedstrijdsport. Belangrijkste test was de veelzijdigheid van de paarden en berijders. Aanvankelijk maakte zelfs een aangespannen proef deel uit van de wedstrijd. Inmiddels is het Europese Kampioenschap voor Landelijke Ruiters een eventing op CIC2*-niveau. Ruiters die ooit aan een internationaal kampioenschap (EK, WK of OS) heeft deelgenomen of in de afgelopen twee jaar een CCI3* hebben gereden, zijn uitgesloten van deelname. De meeste EK-gangers beoefenen hun sport naast een (fulltime) baan. Sommigen hebben niet de ambitie hogerop te gaan. Voor anderen is het EK voor Landelijke Ruiters een opstap naar meer. Regerend Olympisch en Europees kampioen Michael Jung won in 2003 goud op het EK bij de landelijke ruiters en ook Duitse eventingtoppers Ingrid Klimke en Julia Mestern waren er in het verleden succesvol.