Wat zijn je plannen voor de rest van 2021 en wat zou je uiteindelijk willen bereiken?

Ik zou graag nog een 5* winnen met Legend [H&M Legend of Love]. Ze is een geweldig paard, en ik heb haar al een hele tijd. Ze is ongelooflijk geweest voor mij, de hoeveelheid succes en het aantal goede rondes dat we hebben gehad is echt ongelooflijk geweest. Zelfs vorige week - ze is nu 15 - probeert ze nog steeds elke week op elke show haar best te doen. Dus op een bepaald moment in 2021 zou ik graag nog een 5* Grand Prix met haar willen behalen, dus hopelijk is dat iets wat ons gaat lukken.

Wat zijn je plannen voor 2021?

Vorig jaar was natuurlijk een enorme tegenslag, maar dit jaar zijn we op de goede weg begonnen. Ik ben in januari naar Oliva Nova geweest om de paarden voor te bereiden op het seizoen. Daarna kwam Doha, en onlangs heb ik me klaargestoomd voor The Dutch Masters. We kijken uit naar het seizoen, en we geloven er heilig in dat dit een fantastisch seizoen gaat worden, en dat het weer een stap voorwaarts zal zijn voor iedereen die erbij betrokken is. Er komen veel wedstrijden aan, waaronder een paar Rolex Grand Slam of Show Jumping Majors en natuurlijk de Spelen van Tokio, waar we allemaal ons best voor doen om naartoe te gaan. Dat zijn de hoofddoelen voor dit jaar, en op dit moment probeer ik de best mogelijke programma's samen te stellen om onze doelen te bereiken.

Met welke paarden heb je het meeste zin om dit jaar te rijden?

Ik heb op dit moment veel geluk, ik heb een paar hele leuke paarden. Ik heb een paar ervaren paarden zoals Legend of Love, en Extra [H&M Extra], die ik al een paar jaar heb. Ik heb ook een nieuw paard, genaamd Blue Diamond [Le Blue Diamond V't Ruytershof], die vorige week in Doha zijn eerste 5* Grote Prijs heeft gesprongen, waar ik erg blij mee was. Ik geloof echt dat dit een paard kan worden dat consistent kan meedraaien op 5* niveau, ik kijk echt uit naar dit jaar, en om te proberen om hem aan de top van de sport te krijgen.

Hoe positief denk je dat de Rolex Grand Slam is geweest voor de springsport?

Ik denk dat het een ongelooflijk succes is dat Rolex de Grand Slam in onze sport heeft gebracht. Dit is de beste manier voor ons om onze sport te vergelijken met bijvoorbeeld tennis. Iedereen in de wereld herkent de Grand Slams als de grootste evenementen van het jaar, dus om dat te kunnen vertalen naar onze sport om uit te leggen aan iemand die niet in de paardenwereld zit wat de Grand Slams zijn, geeft onze sport een extra boost. Als ruiter zijn die wedstrijden het belangrijkste van het jaar, en als echte atleten en concurrenten streven we ernaar om die overwinningen op onze lijst van prestaties te hebben.

Heb je een favoriet onder de Majors, is er een wedstrijd die er bovenuit steekt en die je echt wilt winnen?

Natuurlijk, iedereen heeft zijn favorieten. Spruce Meadows zal altijd heel speciaal voor me blijven, want toen ik daar won, was dat echt een uniek moment. Aan de andere kant is Aken ongelooflijk, het is dicht bij mijn huis, ik ga er al heel lang naartoe, mijn vader heeft er zo vaak meegedaan en ik heb er ook meegedaan, dus die twee shows zijn de belangrijkste van het jaar voor mij.

Wat heb je in de loop van het afgelopen jaar over jezelf geleerd? En welke positieve punten kun je meenemen uit wat een ongewoon en lastig jaar is geweest?

Ik denk dat het grootste verschil was dat we het jaar daarvoor aan zo veel wedstrijden meededen, misschien wel te veel. Het is geweldig dat er zoveel 5*-wedstrijden zijn, want dat geeft iedereen een betere kans om te winnen, maar persoonlijk denk ik dat ik vanaf nu minder 5*-wedstrijden zal uitkiezen om aan mee te doen. Dit zal me de kans geven om naar deze wedstrijden te gaan, en me echt te concentreren op die specifieke wedstrijden. Soms, door het grote aantal competities, zijn we week in week uit aan het strijden, en vliegen we heen en weer over de wereld, wat misschien een beetje overdreven is. Het afgelopen jaar heb ik geleerd dat het beter is om ons te concentreren op een kleiner aantal wedstrijden, om te proberen klaar te zijn, met de juiste paarden.

Ik denk ook dat als je zo weinig tijd hebt, zoals ik deed, je onbewust kleine fouten maakt die je niet ziet. Nu we allemaal thuis zijn, hebben we onszelf kunnen reorganiseren, zodat alles klaar is voor het komende seizoen. We proberen jonge paarden te kopen en ze door te laten stromen naar het topniveau, dus we hebben geprobeerd een goede, solide structuur op te zetten om dit mogelijk te maken, zodat we zelfs als ik niet op concours ben, nog steeds een goede kans hebben om de beste jonge paarden te vinden. De tijd in deze sport gaat zo snel, dus het is noodzakelijk dat we paarden hebben voor de toekomst.

Bron: Rolex Grand Slam