Het artikel baseert zich op een onderzoek van Dier & Recht dat aantoonde dat ongeveer 17% van alle paarden in Nederland zonder soortgenoten zijn dagen doorbrengt. Daarin wordt dan weer gewezen op een voorstel die in 2011 op tafel lag, waarin een betere wetgeving rond Dierenbescherming opgenomen zou worden. Eveneens het alleen houden van paarden zou erin vermeld moeten worden, maar dat is dus niet gebeurd. 

Het besef rond deze materie is wel in opmars. Meer en meer beseffen alle partijen dat paarden er toch belang bij hebben om soortgenoten rond zich te hebben. Dat besef willen de partijen in een wetswijziging terugzien. 

De Sectorraad Paarden en de KNHS duiden echter wel op de gevolgen van een wetswijziging die een verplichting met zich meebrengt. Deze instanties zouden paardenhouder liever gaan onderwijzen en kennis bijbrengen rond het houden van paarden, zodat die zelf hun verantwoordelijkheid kunnen opnemen. Zij voegen er ook aan toe dat het volgens hen toch minder voorkomt dan het onderzoek uitwijst dat paarden alleen in de weide staan. 

Benieuwd naar het volledige artikel? Klik hier voor het NRC Artikel