Eind  november zijn de reglementswijzigingen van de FEI goedgekeurd tijdens de General Assembly in Tokyo. Deze wijzigingen gaan in per 1 januari 2017. Voor de nationale para-dressuurwedstrijden volgt de KNHS op sporttechnisch gebied de FEI-regels. Dat betekent dat ook nationaal deze wijzigingen ingaan per 1 januari 2017. De belangrijkste wijzigingen worden hieronder kort toegelicht.

1. NIEUWE GRADE-INDELING PER 1 JANUARI 2017

De FEI heeft besloten om de grade-indeling aan te passen. Dit was IA, IB, II, III en IV en dit wordt per 1 januari 2017 I, II, III, IV en V. Ben je geclassificeerd in een grade van het aangepast sporten, dan start je per 1 januari in je nieuwe grade. De FEI heeft alleen de naam van de grade aangepast, dus ruiters gaan één op één over in hun nieuwe grade. Per 1 januari 2017 gelden de volgende grades: Grade I  (voorheen  IA) Grade II (voorheen IB) Grade III (voorheen  II) Grade IV (voorheen  III) Grade V (voorheen  IV) Wat betekent dit voor je classificatie?
  • Ik heb een nationale classificatiepas. Wat verandert er voor mij? Heb je een nationale classificatiepas? Dan krijg je van de KNHS automatisch een nieuwe pas thuisgestuurd waarop je nieuwe grade weergegeven staat. De nieuwe pas kun je eind december verwachten. 
  • Ik heb een internationale classificatie, wat moet ik doen? Start je op internationale para-dressuur wedstrijden? Dan is het goed om te weten dat wijzigingen in je classificatie niet automatisch doorgegeven worden aan de KNHS. Word je dus internationaal gekeurd, herkeurd of heb je goedkeuring ontvangen voor een bepaalde aanpassing (compensating aid), geef dit dan door aan de KNHS. Alleen de aanpassingen die weergegeven staan op je classificatiepas mag je in nationale para-dressuur rubrieken en in de reguliere KNHS dressuurrubrieken gebruiken.
  • Ik wil internationaal gaan starten, waar kan ik me laten keuren? Ben je van plan om in 2017 internationale para-dressuur wedstrijden te gaan rijden, maar ben je nog niet internationaal gekeurd? Hou er dan rekening meer dat classificatie niet op elke internationale wedstrijd meer mogelijk is. De internationale classificatiekalender wordt binnenkort gepubliceerd op de website van de FEI. Het volledige FEI para-dressuurreglement en de wijzigingen in het reglement kun je downloaden op de website van de FEI.

2. NIEUWE DRESSUURPROEVEN

De FEI heeft de gradeproeven van de para-dressuur volledig herzien. Deze gaan in per 1 januari 2017. Deze proeven kun je downloaden op de FEI-website. De proeven bevatten een aantal nieuwe onderdelen, daarnaast zijn er nieuwe verplichte onderdelen in de küren op muziek. De strafpunten bij een vergissing in de proef zijn herzien. Met ingang van het nieuwe reglement zal, net zoals op de internationale wedstrijden wordt gehanteerd,  de eerste vergissing in de proef 0.5 % aftrekpunten van de totale score opleveren, de tweede vergissing 1% en de derde vergissing betekent uitsluiting. Begin 2017 worden de para-dressuurjuryleden bijgeschoold voor zowel de reglementswijzigingen als de nieuwe proeven.

3. TECHNISCHE COMMISSIE PARA SPORT

Op 1 december 2016 kwam de Technische Commissie Para Dressuur onder leiding van Hanneke Gerritsen bijeen. De Technische Commissie heeft de wens uitgesproken om naast de dressuurproeven van de FEI ook de instroom van de wedstrijdsport te ontwikkelen. Deze ideeën worden uitgewerkt en voorgelegd aan het KNHS-bestuur. Daarnaast heeft de Technische Commissie het voorstel gedaan om het samenvoegen van de verschillende grades in een klassement verder uit te breiden om het voor organisaties makkelijker te maken om ook para-dressuurrubrieken te laten verrijden voor een klein deelnemersveld. Dit voorstel betreft een toevoeging in het Algemeen Wedstrijdreglement en zal voorgelegd worden aan de Ledenraad. De wijzigingen in het algemeen Wedstrijdreglement gaan op 1 april in en worden t.z.t. gepubliceerd op www.knhs.nl/wedstrijdreglementen.
Klik hier voor meer informatie voor vragen en aanmeldingen.