Momenteel geniet voedsel voor dieren een verlaagd tarief, ingevoerd door de zware inflatie. "Het is duidelijk dat de hobby-ruiter en professionele hippische ondernemer dit zal voelen. Een stijging van 12% is merkbaar, zeker op een levensnoodzakelijk product voor het onderhoud van de paarden."

Maar gemiddeld zullen de lonen ook 1,8% netto stijgingen genieten. De schatting geeft aan dat de lonen ongeveer 5,4% zullen stijgen (wat voor de hippische ondernemer dan weer een nefaste tendens is, immers stijgt zo ook de loonkost procentueel). Dit tegenover een inflatie van 3,6% zal het netto loon 1,8% stijgen. 

De stijging van deze kosten zet wel druk op de competitiviteit ten aanzien van de buurlanden. "De kost voor het onderhoud van paarden zal globaal gezien stijgen. De lonen van de grooms en ruiters gaan omhoog, het voedsel gaat omhoog. Als je dat even gaat uitrekenen is er globaal gezien een kosten stijging van om en bij de 8,8%. Behalve België ligt deze stijging bij de buurlanden op ongeveer 5%. Dit wil zeggen dat de Nederlandse paardenhandelaren - in de huidige context - vanaf 2025 net geen 4% duurder zullen moeten zijn om een zelfde marge over te houden. Of anders, de Nederlandse handelaren zullen net geen 4% minder marge hebben om paarden aan te kopen. Een negatieve tendens om je competitief op te stellen in de internationale markt." klinkt het.